Важливо! До уваги Закарпатців, щодо надзвичайної ситуації пов’язаної з COVID-19

червня 30 / 2023

В прес-службі Закарпатської ОВА повідомляють про те що, понад три роки в Україні тривав карантин у зв'язку з пандемією коронавірусу. Відзавтра ж встановлені обмеження та режим надзвичайної ситуації, пов’язаної з COVID-19, офіційно скасовані.

Про це на брифінгу розповіли завідувачка відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань Закарпатського обласного лабораторного центру МОЗ України Вікторія Тимчик і директор Обласної клінічної інфекційної лікарні Михайло Поляк.

За словами Вікторії Тимчик, скасування карантину не означає, що COVID-19 більше не реєструватимуть: вірус не зник, він буде циркулювати й надалі, а люди хворітимуть☝️

💬 «Зараз ми розуміємо, що коронавірус уже перейшов у категорію сезонних вірусних інфекцій і буде циркулювати більше в холодну пору року разом зі збудниками грипу й інших ГРВІ. Однак зараз він уже не становить такої масштабної загрози життю населення», – підкреслила головна епідеміологиня Закарпаття.

🦠 Вона також нагадала, що перший випадок коронавірусної інфекції в регіоні зареєстрували 1 квітня 2020 року в Мукачеві. Загалом з того часу і до сьогодні в області підтвердили 130 311 випадків COVID-19, з них 10 052 – серед дитячого населення. Найчастіше хворіли дорослі віком від 30 до 60+ років. 2880 осіб не змогли побороти цю недугу. Найбільшу кількість летальних випадків зареєстровано саме серед людей старше 65 років (1891 випадок). Від коронавірусу, на жаль, померли й 8 закарпатців віком від 18 до 29 років.

💬 «Якщо говорити про динаміку з початку введення карантину, то найбільше випадків фіксували в жовтні-листопаді 2020 року, також високі летальність і захворюваність були у 2021 році. У березні 2021 року ми зареєстрували 14 201 випадок COVID-19. Після такого невеликого міжсезонного затишшя з жовтня 2021 року знову пішло зростання і практично всю осінь та зиму ми провели в карантинах і червоних зонах з масштабними обмеженнями. В цілому після цього найбільшу захворюваність реєстрували в лютому 2022 року. Тоді за місяць ми підтвердили 13 903 випадки. Звичайно, що війна з РФ вплинула на всі наші заходи і на життя України загалом», – додала Вікторія Тимчик.

За її словами, співпраця медиків, епідеміологів, вірусологів, освітян, представників органів влади дозволила тримати епідемічну ситуацію під контролем навіть у період найбільшого навантаження на систему охорони здоров’я.

🏥 Своєю чергою директор Обласної клінічної інфекційної лікарні Михайло Поляк зауважив, що їхній заклад першим у регіоні почав приймати пацієнтів з підозрілими та підтвердженими випадками коронавірусу.

💬 «Понад 30 тисяч краян були госпіталізовані з діагнозом COVID-19 у період пандемії. Лише за перший рік ми збільшили кількість стаціонарних ліжок для пацієнтів із 40 до 1887. Загалом же в області розгорнули 2540 місць для госпіталізації у 19 медичних закладах», – повідомив Михайло Поляк.

За його словами, спершу були труднощі через відсутність затверджених протоколів лікування, однак медичну допомогу пацієнтам надавали за міжнародними протоколами. Також одним із викликів було забезпечення ліжкомісць киснем.

Спочатку заклади закуповували переносні кисневі концентратори для забезпечення пацієнтів постійним доступом до кисню. Невдовзі ж у лікарнях встановили й запустили сучасні кисневі станції.

💬 «Зараз усі 100 ліжок закладу забезпечені централізованою подачею кисню. Також у відділенні інтенсивної терапії працюють 10 апаратів ШВЛ, два з яких призначені для пацієнтів молодшого віку», – відзначив Михайло Поляк.

Директор Обласної клінічної інфекційної лікарні зауважив, що більшість хворих – це люди старшого віку, які здебільшого мають супутні хронічні захворювання, що й ускладнює процес лікування та одужання. Середній показник смертності від COVID-19 у госпіталізованих пацієнтів по всій області становить 6,1%.

Також на брифінгу додали, що виявляти хворих та ідентифікувати збудників інфекції фахівцям допомагало тестування. Так, від початку пандемії в Закарпатській області провели 529,5 тисячі досліджень методом ПЛР та понад 385,3 тисячі швидких тестів. При цьому найбільша кількість виконаних тестів ПЛР за добу – 2928 (28 січня 2023 року).

💉 Важливим інструментом у стримуванні COVID-19 стала вакцинація, котра значно полегшує перебіг захворювання. Попри скасування карантину вона в регіоні продовжується. Пункти щеплення працюють у звичному режимі, а перебоїв з постачанням вакцин немає.

Нагадаємо, для повноцінного захисту потрібно мати 2 дози дводозної вакцини або 1 дозу однодозної вакцини, а також перший бустер. А людям від 18 років, особливо 60+ та з хронічною патологією, варто імунізуватися й другим бустером 🙌

📍 Адреси пунктів щеплення: https://list.covid19.gov.ua/.
Категорія : Гарячі Новини


Залишити Коментар