В області на понад 30% виконали загальний план вакцинації

липня 19 / 2022

Від початку року на Закарпатті зареєстрували понад 1200 випадків інфекційних захворювань, не враховуючи грип, ГРВІ та коронавірус. Кількість хворих у другому кварталі цього року зросла на 30%. Про це на брифінгу повідомив Михайло Поляк, директор обласної клінічної інфекційної лікарні.

«Ріст захворюваності у часі збігається з початком активних бойових дій, великою кількістю вимушено переміщених осіб, які прибули на Закарпаття, та скасованих обмежень на COVID-19», – зауважив Михайло Поляк, додавши, що зросла й кількість хворих на туберкульоз (на 27%) та вперше виявлені хронічні вірусні гепатити В і С (з 15 до 48 випадків).

За його словами, серед кишкових інфекцій найбільше зареєстровано гастроентероколітів (472 випадки), серед специфічних збудників сальмонельоз виявлено у 32 випадках та дизентерію – у 21 пацієнта. Вищі за середні рівні захворюваності на гострі кишкові інфекції серед населення громад демонструють Березнянщина, Перечинщина, м. Ужгород, а також Воловеччина та Свалявщина.

Відповідно до загальної тенденції реєстрація інфекційних хвороб серед дітей також зросла. Молодше населення хворіло на кишкові інфекції, ротавірусним ентеритом та інфекціями, котрим можна запобігти шляхом вакцинації, – епідемічним паротитом та кашлюком.

«Реєстрація навіть такої невеликої кількості захворювань викликає занепокоєння, адже школи та садочки, де в основному і відбувається інфікування, з початку року були закриті через пандемію COVID-19, ризики поширення були мінімальними. Тому вакцинація зараз залишається актуальною», – підкреслив головний інфекціоніст Закарпаття.

Також Михайло Поляк наголосив, що змінюється ситуація з коронавірусом: якщо попередні два тижні йшлося про сталі тенденції захворюваності та завантаженості ковідних ліжок, то вже минулого тижня кількість виявлених випадків зросла майже втричі – з 31 до 84. Зараз у лікарнях області перебувають 39 пацієнтів з коронавірусом, 18 із них потребують кисневої підтримки, ще 1 – інтенсивної терапії.

Про епідемічну ситуацію та вакцинацію в регіоні розповіла Вікторія Тимчик, завідувачка відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань Закарпатського обласного лабораторного центру МОЗ України. За її словами, протягом перших шести місяців 2022 року Закарпаття виконало загальний план вакцинації на 31%.

«Після спалаху поліомієліту особлива увага до щеплень від цієї хвороби. За раундами форсованої кампанії з імунізації три дози вакцини проти поліомієліту отримали 41% дітей до 1 року, у віці 18 місяців щеплено 40% маленьких пацієнтів, у 6 років вакцину отримали 44% дітей», – зазначила Вікторія Тимчик.

Окрема увага до вакцинації підлітків проти поліомієліту. Охоплення щепленнями дітей 14 років становить лише 33%. Як зауважила головна епідеміологиня області, це одна з пріоритетних вікових груп осіб, з якою працюватимуть сімейні лікарі.

Показники охоплення молодших вікових груп щепленнями проти дифтерії, правця та коклюшу практично такі самі, як у випадку з імунізацією проти поліомієліту. Первинний вакцинальний комплекс отримали 40% дітей, ревакцинацію у 18 місяців – 39%, у віці 6 років – 39%, 16 років – 34%.

«Щодо вакцинації дорослих, то важливо не забувати про щеплення проти дифтерії і правця, які потрібно проводити протягом усього життя. Тобто кожні 10 років варто звертатися до лікаря й підтримувати вже сформований імунітет», – зазначила Вікторія Тимчик, додавши, що охоплення щепленнями дорослих на Закарпатті за підсумками першої половини 2022 року становить 19%, до того ж минулого року цей показник сягав 10%.

Проти кору, паротиту й краснухи в регіоні цьогоріч вакциновано 46% дітей до 1 року, друге щеплення проти КПК у віці 6 років виконано 62%. Триває й імунізація проти гепатиту В й туберкульозу, область забезпечена сертифікованими вакцинами.

Вікторія Тимчик відзначила, що високий рівень охоплення щепленнями мають Виноградівська та Баранинська ТГ – понад 50%, більше 40% демонструють громади Міжгірщини, Рахівщини, а також Вільховецька ТГ на Тячіщині. Водночас найнижчі показники – у Солотвинській і Перечинській громадах (приблизно 20%).

Щодо імунізації проти COVID-19, то дві дози вакцини отримали майже 380 тисяч закарпатців (приблизно 40% усіх дорослих), проте бустерне щеплення зробили тільки 34 тисячі (3,5%).

Також головна епідеміологиня області наголосила, що закарпатці та вимушено переміщені особи можуть отримати щеплення в найближчому пункті вакцинації. До того ж у місця тимчасового проживання переселенців мобільні бригади здійснюють планові виїзди. Завдяки цьому алгоритму в регіоні перевірили імунний статус ВПО у понад 150 таких локаціях, щеплення виконали понад 800 особам.
Категорія : Надзвичайне


Залишити Коментар