На Рахівщині "гуляє" вітрянка

вересня 16 / 2020
На Рахівщині "гуляє" вітрянка

На Рахівщину у селі Богдан між учнями початкової школи, гуляє вітрянка, про це нам повідомили батьки хворих дітей. Від початку навчального року вже декілька дітей захворіли на вітрянку.

Як розпізнати вітрянку, як лікувати її та чи існує профілактика хвороби, ми вирішили більше дізнатися та розповісти про цю інфекцію?

- Збудник цього інфекційного захворювання досить летючий, і заразитися ним можна навіть не бувши у безпосередній близькості до хворого. Максимальний інкубаційний період – до 21 дня. Хвороба може розвинутися і за два тижні. І діти, і дорослі, котрі не хворіли на вітряну віспу, але були в контакті з хворими, підлягають спостереженню упродовж 21 дня. Найбільш заразними пацієнти є в останні два дні інкубаційного періоду, також – упродовж періоду висипань і ще п’ять днів з моменту з’яви останніх висипань. Саме захворювання, як правило, починається з підйому температури, болю голови, ломоти у м’язах, суглобах, тобто стану загального нездужання. Висип виникає потім. З’являються на обличчі, включно з волосяною частиною голови, тулубі і кінцівках, а також – на слизових оболонках. Спочатку прищики з'являються у вигляді плям, які перетворюються на пухирці, які через 1-2 дні підсихають з утворенням кірочок.
Зеленка - не обов'язково
Стосовно зеленки, фукорцину чи інших подібних речовин,якими нас намазували у дитинстві то тут важливо знати, що вони не лікують.Зеленкою можна позначити нові висипання, але свербіж вона не зменшує і лікувального ефекту не дає.

Існує маса дезінфікуючих та заспокійливих засобів, які на відміну від зеленки дійсно допомагають. Назва конкретного ліки підкаже ваш лікуючий лікар. Вітрянка викликає свербіж, а тому можна давати протиалергічні засоби, при температурі - парацетамол. Щодо загальних правил профілактики, то це є провітрювання приміщення та вологе прибирання.

Купатися можна і потрібно
Раніше існували заборони на купання дитини. Купати дитину з вітрянкою і можна, і потрібно. Звичайно, при нормальній температурі тіла та хорошому самопочутті. Мити дитину слід з без застосування мочалок, щоб не здерти кірочки. Вода зменшує прояви свербіжу. Також при задовільному самопочутті не забороняють прогулянки, проте осторонь від інших дітей, щоб не поширювати інфекцію.

Від вітряної віспи до оперізуючого лишаю
Також лікарі наголошують, що найефективнішим методом профілактики є вакцинація, яка запобігає розвитку вітряної віспи. Якщо невакцинований пацієнт перебував у контакті з хворим на вітряну віспу, то проведення вакцинації у періоді не пізніше 72 годин може запобігти розвитку хвороби.

- Тут важливо пам'ятати, що дорослі часто хворіють на вітрянку, і тоді перебіг цієї хвороби значно важчий, аніж у дитинстві. - наголошує лікар. - Окрім цього, перенесена вітрянка у дитинстві не дає жодної гарантії, що знову не захворієш. Доволі часто дорослі пацієнти хворіють на що оперізує лишай. Цю хворобу викликає той самий вірус герпесу, що і вітрянку – це дві стадії однієї і тієї ж хвороби, тільки вітрянка проявляється при першому зараженні, а оперізуючий лишай – при подальшому рецидиві вірусу в організмі.
Категорія : Гарячі Новини


Залишити Коментар