Ціни на молоко зростають: що це означає

січня 24 / 2024

Протягом 2023 року ціни на молочну сировину значно зросли. Наприкінці грудня, ціна на сировину досягла понад 15 гривень за кілограм, що відображає приріст майже на 30% за останні чотири місяці. Наразі український ринок молока та молочних продуктів відчуває вплив кількох ключових чинників.


Що з цінами
Згідно з інформацією від Держстату, вартість молока та молочних продуктів в цілому збільшилася на 10% упродовж року. І на це вплинула низка чинників.

Менеджерка з маркетингу оптового аграрного ринку "Шувар" Тетяна Попович розповіла в коментарі 24 Каналу, що основною причиною підвищення цін є дефіцит сировини, обумовлений зниженням чисельності великої рогатої худоби. Наприклад, кількість корів у 2023 році зменшилася на майже 40% порівняно з 2017 роком.

А крім того, цінові показники залежать від імпорту молокопродукції:

Високі ціни на внутрішні молочні продукти можуть призвести до збільшення їхнього імпорту. Підвищення витрат на енергію, пальне та логістику для переробних підприємств також сприяють зростанню цін,
— каже експертка.

Що буде з цінами далі
Є шанс, що ціни на молочну сировину можуть піти на спад, адже переробні компанії зараз стикаються з обмеженнями у фінансових ресурсах, необхідних для підтримання високих закупівельних цін.

Крім того, загострення ситуації з логістикою, спричинене військовим конфліктом в Україні, також вносить корективи у підвищення цін на продовольчі товари, у тому числі на молочні продукти.

Загалом, український ринок молока та молочних продуктів переживає період невпевненості, характеризуючись високими цінами, зниженням поголів'я худоби та потенційним зростанням імпорту.

Важливо! На сьогодні середня вартість 1 літра молока з 3,2% жирності становить 35 гривень, а кілограм солодковершкового масла ДСТУ з 72,5% жирності коштує 240 гривень.
Категорія : Економика


Залишити Коментар