На Закарпатті дорожчає молочна продукція: у чому причина?

грудня 18 / 2023

На Закарпатті ще з жовтня дорожчає молочна продукція, а зараз, під зиму, ціни взагалі неприємно дивують покупців. Аналітики попереджають про ще більше зростання вартості молока та виробів із нього на кінець грудня. Утім уже й зараз дехто починає обмежуватися у купівлі сметани чи масла.


У чому ж причина подорожчання? Чи чекати цінової «відлиги»? Як аргументують зростання вартості молока виробники? Що кажуть покупці? Про це – у матеріалі «Карпатського об’єктиву».

Не лише на Закарпатті…

Почнемо з офіційних даних. У Асоціації виробників молока підтверджують подорожчання молочної продукції у межах усієї держави. Серед імовірних причин такого невтішного стану справ називають зростання витрат переробних підприємств, пов’язаних із оплатою енергоресурсів. Зізнаються, що справді молочні продукти та вироби з них порівняно з аналогічним періодом минулого року стали дорожчими. І, на жаль, прогнози на перспективу дають невтішні прогнози.

«Очікується подальше зростання вартості молочних продуктів, – зазначає аналітик Асоціації виробників молока Георгій Кухалейшвілі. – Причина – нестача сировини на внутрішньому ринку, а також підвищення закупівельних цін».

Експерти запевняють, що молоко щомісяця дорожчає у середньому по державі на 3 відсотки. І стосується це як продукції фермерів на ринках, так і цінників у магазинах.

Життя дорожчає також

Пані Марія, молочниця з Велятина продає молоко на центральному овочевому ринку Хуста. Вона має три корови. Бідкається, що прогодувати «рогатих» важко, тож думає над тим, аби двох тварин продати і залишити собі тільки одну корівку.

«Зараз корми зросли у вартості, йде зима, пастися худоба скоро взагалі не буде, доведеться годувати сіном та «комбікормом». Ячмінь, соняшникова макуха, кукурудза, овес також останнім часом стали дорожчими. Скоріш за все, на зиму дві корови доведеться продати, бо утримувати їх надто затратно. Продати продукцію також нелегко. Декому розвожу молоко, сир та сметану додому, що ж залишається – продаю на ринку. Є таке, що молоко так і не зможу збути, тоді даю його пити свиням. На зиму ціни доведеться ще більше підняти. Тому, як на мене, кому не подобається вартість молока, хай купить собі корову і хай спробує поґаздувати сам», – зізнається жінка «Карпатському об’єктиву».

У свою чергу, покупчиня, яка шукає домашній сир для дитини, нарікає, що за останній тільки тиждень, він подорожчав на відсотків 7.

«Молоко купую двічі на тиждень, раз на тиждень беру домашній сир. Сметані надаю перевагу магазинній, бо вона там набагато дешевша, ніж у приватних продавців. Може й не настільки смачна, але кожен робить свій вибір і вчиняє так, як дозволяють йому фінанси. Протягом останнього часу ціни на молочку відверто шокують! І не тільки мене! Ростуть із фантастичною швидкістю. А де ж ті гроші брати, коли зарплати «стоять» на місці? Чому думка споживача нікого не цікавить? Я розумію, що корова харчується не повітрям, але ж і покупці гроші на ксероксі не друкують», – ділиться думками пані Катерина.

Аграрій із Хустщини Вадим Рішко зізнається, що проблема виробників ще й у тому, що переробні підприємства є не в кожному селі і люди не завжди можуть молоко продати. При цьому – на їхнє утримання йдуть чималі кошти. Це змушує людей продавати худобу.

«Якщо ґазда живе, наприклад, у Тячівському районі, а сироварня є аж на Хустщині, то везти продукцію, аби збути її за оптовою вартістю, йому абсолютно не вигідно. Доводиться все продавати вроздріб і збути крам не завжди вдається. Загалом поголів’я великої рогатої худоби інтенсивно скорочується. Як на мене, це вплинуло на те, що цінники за останні 3-4 місяці на молочку зросли відсотків на 15-17. Розумію, що в державі війна, але якась програма підтримки аграріїв, можливо, за рахунок іноземних партнерів, різних грантів, могла б ситуацію не просто суттєво покращити, а врятувати як виробників, так і власне споживачів, адже цінами вони часто справедливо невдоволені… бо також не розкошують!», – каже фермер «Карпатському об’єктиву».

Які ціни

Тож яка вартість молока і виробів із нього на закарпатських ринках. Для прикладу, у Хусті за 1,5 літрову пляшку молока просять 40 гривень. Ще тиждень тому можна було придбати цей продукт у такій же за об’ємом посудині за 35 гривень.

Домашній сир, який закарпатці називають творогом, зараз коштує 70 гривень замість 45, як його продавали ще декілька днів раніше.

Літр сметани – 100 гривень замість нещодавніх 80.

У магазинах та супермаркетах вартість молочної продукції дещо відрізняється від ринкової.

Тут ціна залежить від виробника, жирності та упаковки. Наприклад, 2-літорове нежирне молоко можна купити за 70 гривень. У пляшці 0,87 літра – 40 гривень. 0,95 л. – 78 гривень. 0,9 л. пастеризованої продукції – 41 гривень,87 л. безлактозної – 37 гривень, 0,87 л. дитячого 3,2% жирності – 41,30 гривень, а 2,5% жирності – 38,60. 0,9 л. ультра пастеризованого молока із 2,5% жирності продають за 39,40 гривень, а з жирністю 1% – за 32,60.

Ціни на масло також різні. У середньому 180-грамова пічка коштує 70-80 гривень. Але можна знайти і по 64, і по 40, і навіть по 38 гривень. 25 % – за 32,60 гривень. Загалом вибір неймовірно широкий! Рослинно-вершковий продукт ще дешевший – 28-24 гривні за пачку.

Вершки (0,5 кг) – 53-127 гривень. Але є й по 140, і навіть по 167 гривень. 0,9 літра сметани можна найдешевше купити за 51 гривню. 200 грам 15% жирності коштує 18,20 гривень, 20% жирності – 21,80. У 300-325-грамових посудинах – 32-46 гривень.

Кисломолочний сир в упаковках по 300-350 грам продається в межах 30-64 гривень.

Від різноманітності твердих сирів у крамницях розбігаються очі. Вони досить дорогі. У середньому 150 грам коштує 38-42 гривні. Але є й за 105.

Сирний продукт – дешевший (у межах 30-36 гривень), але за смаком та якістю (а також корисними властивостями) він поступається натуральним сирам. 100 грам м’якого сиру обійдеться у 28-147 гривень, а 70-грамовий плавлений сирок можна придбати за 11.30. але в основному 130-140 грам обходиться у 16-52 гривні.

Йогуртів також вибір хороший, як і дитячої молочної продукції. 400 грам йогурту з різними смаками стартує у ціні від 18,60. Але є така продукція і за 24 гривні, і за 34, і за 37, і дорожче. 200-грамові молочні дитячі коктейлі – від 20 гривень. 90 грам сиркової пасти – від 14 гривень, 90-грамовий сирок для малечі – від 14,70, а 90-грамова сиркова паста – від 14,40.

Одним словом, були б гроші, а купити дійсно можна багато смачної продукції… І вона, між іншим, у торгових мережах на території Закарпаття є не лише від вітчизняних виробників, але й імпортна, із країн Європи, де молоко, на подив, є суттєво дешевшим…

Марина АЛДОН
Категорія : Економика


Залишити Коментар