На ліквідацію наслідків паводку у гірській частині Закарпаття необхідно 26,6 млн грн – ОВА

грудня 21 / 2023

На початку грудня в гірській частині Закарпаття зафіксували третій протягом року потужний за характером руйнувань паводок.

Про це повідомив перший заступник голови ОВА Мирослав Білецький.

За його словами, у зв’язку зі значним погіршенням погодних умов, сильними опадами 2-6 грудня на річках області фіксували суттєве підвищення рівня води.

«Через це захисні дамби та берегоукріплення, що забезпечують захист сільських населених пунктів та сільськогосподарських угідь у гірській місцевості, отримали додаткові пошкодження. Додаткові, бо зазнали шкідливої дії вод паводками у попередні роки, але їх не змогли відновити через відсутність фінансування», – прокоментував Мирослав Білецький.

Також він додав, що після спаду паводкової хвилі вдалося обстежити місця підтоплень та визначити рівень руйнувань. Загальна протяжність пошкоджених дамб та берегоукріплення становить 2 490 м.

Експерти повідомляють про високу ймовірність того, що чергові підйоми рівнів води в руслах річок призведуть до підтоплення та затоплення територій, які б ці споруди мали захищати. З огляду на це є нагальна потреба у фінансуванні відновлювальних робіт.

«Шукаємо можливості та кошти, аби закрити бодай частину необхідної суми із різних джерел», – зазначив перший заступник голови Закарпатської ОВА.

За підрахунками фахівців, у випадку проведення лише першочергових аварійних робіт, які передбачають виконання регулювання русел річок, відновлення тіла дамб місцевими матеріалами без кріплення, вартість становитиме понад 26,6 млн грн. Це дасть можливість частково покращити ситуацію. Щоб забезпечити надійний захист, необхідно провести капітальне відновлення пошкоджених споруд.
Категорія : Економика


Залишити Коментар