Закарпатці з обуренням реагують на "літній сюрприз" від Уряду

червня 04 / 2023



З червня жителям області надходять нові платіжки за споживання електроенергії. Цьогоріч платити за світло жителям області доведеться дорожче.


В громадах, не залежно від того, що уже не має аварійних блекаутів, далі продовжують економити світло. Утім, війна в Україні, розпочата російським агресом, ще триває й ворожі атаки із боку Росії - непередбачувані. Тож енергетика - одна із вразливих структур, що знаходяться під загрозою. Адже енергетична інфраструктура під майже постійним прицілом ворога.

Крім того, в державі і далі тривають роботи з відновлення постраждалих від обстрілів енергетичних об'єктів, а це означає, що енергосистема в державі працює не в повному обсязі. Із травня цього року, жителів Закарпаття зокрема просять економити електроенергію у вечірні години через ремонти на електростанціях. Із таким зверненням до закарпатців звернулись на офіційній на сторінці "Закарпаттяобленерго" у мережі Facebook.

Йдеться про те, аби зменшити навантаження на енергосистему, шляхом зменшення використання потужних електроприладів у денний та нічний час доби й без потреби не залишати ввімкненим світло в будинку. Жителів просять бути максимум економними з використанням електроенергії з 19:00 до 22:00.

"Через значні ремонти на електростанціях, зокрема й виведення у плановий ремонт атомної генерації, яка після інтенсивної роботи під час опалювального сезону потребує перезавантаження палива, зменшився доступний обсяг потужності та резервів", — йдеться в повідомленні. "Закарпаттяобленерго" просить жителів області зменшити використання електроенергії з 19.00 до 22.00. "Вимкніть у вечірні години бодай кілька енергоємних приладів, повимикайте світло у всіх приміщеннях, де не перебуваєте, використовуйте потужні електроприлади удень чи вночі — і це суттєво допоможе стабілізувати роботу всієї енергосистеми України", — повідомили на сторінці "Закарпаттяобленерго".

Економія, економією, а золоті суми в платіжкаж за споживання електроенергії із кожним роком обурюють жителів області.

Окрім того, люди продовжують скаржитись, що і досі в багатьох районах області вимикають періодично електроенергію.

Зауважмо, Кабінет Мністрів підвищив тариф на електроенергію для населення до 2,64 грн з 1 червня. "Галущенко терміново з голосу вніс постанову про підвищення тарифів на електроенергію для населення. Тепер 2 грн. 64 коп. Рішення було підтримано урядом. Має запрацювати з 1 червня", - повідомляє "Інтерфакс-Україна", - посилаючись на джерело в уряді.

Як повідомлялося, тариф для населення становить 1,44 грн/кВт-год за умови місячного споживання 250 кВт-год і 1,68 грн/кВт-год (з ПДВ) за умови споживання обсягів, що перевищують цей показник. Варто відзначити, попередній тариф на електроенергію (1 гривня 68 копійок) діяв з 2017 року. Рішення про зміни в тарифі цьогоріч ухвалили на засіданні Уряду 30 травня. Новий тариф діятиме до 31 грудня 2023 року.

За словами міністра енергетики Германа Галущенка, нові зміни в тарифі щодо оплати за електроенергію, прийняті Урядом України 2023-го року, дадуть можливість забезпечити стабільність роботи енергосистеми. "На жаль, ми досі маємо втрачені суттєві потужності в генерації. Виходимо з того, що обстріли енергосистеми будуть відбуватися так само системно наступною зимою, як вони відбувалися протягом попереднього опалювального сезону. Тому, окрім відновлення енергосистеми, ми ще повинні захистити наші ключові об’єкти з точки зору тих ризиків, які ми вже бачили".
Категорія : Економика


Залишити Коментар