Карантин: Закарпатські овочі їдять лише на Закарпатті?

квітня 15 / 2020
Карантин: Закарпатські овочі їдять лише на Закарпатті?

Через карантин дрібні фермери збувають вирощене хіба на місцевих ринках, бо перекупники з інших областей не приїжджають. Ціни на ранні овочі поволі знижуються практично у всіх областях. Причина проста: в Україні за останні кілька років збільшилася кількість підприємств, які вирощують тепличні овочі.

А попит на них цього року обмежений — багато людей змушені економити на їжі. У найгіршій ситуації через коронавірус опинились закарпатські фермери, адже там цілі села зайняті вирощуванням ранніх овочів. Наприклад, в Іршавському районі є навіть так звана парникова долина: у селі Заріччя та сусідніх разом кількасот гектарів теплиць. Тут вирощують на продаж редиску, ранню капусту, огірки, зелень, квіти. Але купувати все це добро нема кому.

Як так сталося, що фермери не можуть продати вирощене, адже навіть попри карантин люди менше їсти не стали? Річ у тім, що на Іршавщині, Боржавщині теплиці належать не одному великому підприємству, а десяткам дрібних фермерів. А торгові мережі з ними працювати не хочуть. Традиційно, вони збували свою продукцію через ринки. «У попередні роки перекупники приїжджали в село. Ми рубали капусту і зразу вантажили на фури. Як тепер буде — не знати. А ранні овочі не постоять, — каже фермер з села Заріччя Віктор Кинів. — Ми найбільше боялись, що продуктові ринки позакривають. Але поки що торг потроху є. Рання капуста масово ще не пішла. Зараз є на раз хіба по 200?300 кг, а то можна продати на ринку у Виноградові чи в Мукачеві. Ясно, що до Львова чи Тернополя таку кількість везти невигідно. А вже після Пасхи овочі будуть дозрівати масово. Отоді можуть бути проблеми зі збутом».

Ще один фермер з «парникової долини», просить не називати його ім’я, каже, зараз у них найбільше бояться, щоб хтось не привіз «тої корони» в село. «Та у нас в районі того вірусу вже більше, ніж у статистиці показують. Чули, що в нашій лікарні робиться? (Йдеться про чутки, наче в Іршавській районній лікарні приховували випадки захворювання на Сovid-19). Якщо почнуть масово хворіти і нас закриють, як Заліщики, отоді буде біда, — бідкається фермер. — В мене і так багато редиски вже пропало, бо перестаріла. Огірки також переростають. Якби то можна було собі орендувати фуру, завезти, наприклад, до Львова і все випродати за раз, то я б так і зробив. Але ж воно все на раз не дозріває. Наприклад, огірки ми збираємо через день».



Фермер не називає цін, за якими продає овочі зі своїх теплиць, але каже, ті поодинокі перекупники, які все ж до них заїжджають, беруть товар «за копійки». Пояснюють: овочі погано продаються, тож багато товару псується. Нефасований зелений салат, наприклад, взагалі не хочуть брати. Питає, по скільки рання капуста у Львові. Коли чує ціну 30?35 гривень, лише зітхає.

За словами голови Асоціації фермерів та приватних землевласників Закарпаття Юлії Пелешкей, наразі більшість закарпатських фермерів збувають свою продукцію в межах Закарпатської області, тому закупівельні ціни дуже впали. Часом навіть не покривають витрат на виробництво.

Ще одна проблема, з якою можуть зіткнутися місцеві фермери, — брак сезонних працівників. Особливо відчутно це може бути, коли почнеться сезон полуниці. З одного боку, люди, які традиційно їздили на сезонні роботи до Польщі, можливо, шукатимуть підробіток в Україні. З іншого боку, якщо рівень захворюваності не піде на спад, то багато хто взагалі боятиметься кудись їхати і жити в тимчасових гуртожитках з незнайомцями.

Зіновія Воронович, ВЗ
Категорія : Економика


Залишити Коментар