Хвороба котячих подряпин: навіть погладивши інфіковану тварину, можна заразитися бартонельозом

жовтня 02 / 2023
Хвороба котячих подряпин: навіть погладивши інфіковану тварину, можна заразитися бартонельозом

Один із характерних симптомів цього захворювання – локальне запалення лімфатичних вузлів.

Здавалося б, яка дрібниця: під час гри хатній Мурчик залишив на вашій шкірі подряпину. З ким не буває! Але доволі часто це призводить до серйозних наслідків — зокрема, гострої інфекційної хвороби бартонельозу. Чим небезпечна ця недуга?


— Бартонельоз спричиняє бактерія Bartonella henselae, — розповідає лікарка-епідеміологиня Ольга Чудінова. — Вона може потрапити в організм людини через пошкоджену шкіру зі слиною інфікованої тварини — переважно котів (неспроста одна з назв бартонельозу — хвороба котячих подряпин).

— Які симптоми цієї хвороби?

— Протягом 3 — 10 днів місце укусу (подряпини) червоніє, припухає. Через два тижні людині починає надокучати біль голови, загальна слабкість, розвивається один із характерних симптомів бартонельозу — локальне запалення лімфатичних вузлів (регіонарний лімфаденіт). Щоправда, саме так проявляються й інші хвороби. Пригадую випадок: на бартонельоз занедужав 13-річний хлопчик. Але правильний діагноз поставили не відразу. Дитину вже готували до операції з видалення пухлини лімфатичного вузла, як вона несподівано тріснула. Аналіз вмісту пухлини показав зараження бартонелою. І лише тоді хлопчик згадав, що незадовго до хвороби його сильно вкусило кошеня, коли вони бавилися.

Ця хвороба надзвичайно небезпечна для людей з ослабленим імунітетом. Вона не лише може супроводжуватися гарячкою, нездужанням, болем голови. Якщо інфекція поширилася організмом, не зупинилася лише в лімфовузлах, то може дійти до запального процесу в серці, ураження всіх органів і систем.


— Які аналізи допомагають з’ясувати, що йдеться саме про бартонельоз?


— Встановити правильний діагноз вчасно допомагає серологічний аналіз крові на бартонелу або полімеразна ланцюгова реакція (ПЛР). Іноді — біопсія лімфатичного вузла. Оскільки схожа лімфаденопатія (збільшення розміру лімфовузлів) може бути викликана іншими інфекціями, наприклад, туляремією, мікобактеріальною інфекцією, бруцельозом, то може бути проведений аналіз і для виявлення (вилучення) цих мікроорганізмів.

— Як уберегтися від цієї хвороби?

— Варто регулярно уникати інцидентів, що потенційно небезпечні зараженням: не бавитися з безпритульними тваринами, тим більше — не дозволяти їм себе дряпати (а коти це часто роблять під час гри). Можна заразитися, і просто погладивши пухнастика рукою, на якій уже є ранка: коти мають звичку вилизувати шерсть, а на ній залишається слина з бактеріями.

Важливо стежити, щоб у хатнього улюбленця не було бліх, адже саме вони інфікують тварин. Заражені бактеріями паразити виділяють фекалії, ті прилипають до шкіри й шерсті тварини. Вона вилизує шерсть, проковтує заражені фекалії — і бартонела потрапляє всередину організму. Характерно, що частіше інфекція уражує маленьких кошенят, бо в дорослих тварин міцніший імунітет. А саме кошенята мають звичку під час гри випускати кігті.

Якщо котяча подряпина не заживає, шкіра під нею має все гірший і гірший вигляд — не гайте часу, звертайтеся до лікаря. Він призначить обстеження, відповідні антибіотики (якщо потрібно) й тоді до ускладнень напевно не дійде.

Ірина Конторських, Експрес
Категорія : Різне


Залишити Коментар