Днями виповниться 79-та річниця від дня заснування Закарпатського обласного краєзнавчого музею

червня 18 / 2024


🥳❤️ Днями виповниться 79-та річниця від дня заснування Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького.

✔️ З цієї нагоди 2️⃣0️⃣ червня для мешканців та гостей Ужгорода підготували насичену програму. Сьогодні її презентували на брифінгу в ОВА.

💬 «На відвідувачів чекають оновлені та доповнені експозиції, унікальні колекції археологічних знахідок, а також пізнавальна лекція про основоположника музейної справи на Закарпатті – Тиводара Легоцького, ім'я якого закладу присвоїли у 2015 році», – розповів директор департаменту культури ОВА, заслужений артист України Євген Тищук.

За його словами, цьогорічною родзинкою святкування стане й оновлена експозиція, присвячена засновникові одного з найбільших музеїв нашого краю. Також для відвідувачів уперше будуть виставлені артефакти, знайдені під час останніх археологічних розкопок на місці середньовічної замкової церкви.

🔍 Такі розвідки на місці найдавнішої сакральної пам’ятки Ужгорода – церкви святого Юрія – тривають уже кілька років поспіль. Минулого року археологам та фахівцям Ужгородського національного університету вдалося віднайти понад 100 артефактів, відзначила директорка Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького Ольга Шумовська.

💬 «Попри те, що церкву свого часу двічі грабували, дослідники знайшли тут чимало унікальних зразків зброї, прикрас, кераміки та одягу. Саме цими експонатами ми й плануємо оновити виставку «Артефакти середньовічної замкової церкви». Також запрошуємо всіх охочих відвідати лекцію, присвячену Тиводару Легоцькому. Зібрана ним колекція нараховує 8 тисяч експонатів, значна частина з яких належить до основних фондів музею. Також 20 червня відвідувачі зможуть побачити й оновлені раніше експозиції, зокрема унікальну виставку, присвячену Президенту Карпатської України Августинові Волошину», – підкреслила Ольга Шумовська.

📍Як зауважила завідувачка відділу маркетингу і розвитку Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького Іветта Горкій, з нагоди річниці відвідувачам також презентують доповнення до експозиції «Закарпатські народні музичні інструменти та народний одяг».

💬 «Оновлена тематична виставка єдина така в області. Ми розробили спеціальні QR-коди, за якими можна перейти й переглянути відео з детальним описом та звучанням кожного з 7 музичних інструментів: трембіти, цитери, цимбалів, басолі, бербениці, кевчегдуди та троїстих музик», – додала Іветта Горкій.

🙌 Цього четверга, 20 червня, обов’язково завітайте до музею! Вхід з 14.00 до 16.00 безоплатний.

Детальніше дивіться у відеозаписі брифінгу за посиланням ➡️ http://surl.li/upcee.
Категорія : Культура


Залишити Коментар