В Ужгородському замку представили артефакти середньовічної церкви

травня 18 / 2020
В Ужгородському замку представили артефакти середньовічної церкви
18 травня відзначають Міжнародний день музеїв.
На Закарпатті музеї пропонують відвідувачам заходи до святкування професійного свята. Зокрема, день відкритих дверей для огляду замків, різних експозицій та виставок, вернісажів, фестивалів – і все безкоштовно. Закарпатський обласний краєзнавчий музей ім.Т.Легоцького не став виключенням. Щороку у цей день тут для відвідувачів готують фотовиставки ремесла давніх часів, експозиції художнього та побутового литва Закарпаття різних епох, фрагментів кам’яного готичного різьблення замкової церкви св. Юрія, декоративно-художніх робіт тощо. На жаль, через карантин цьогоріч для відвідувачів відкрита лише територія Ужгородського замку.

Нині голова облдержадміністрації Олексій Петров разом із заступницею Ольгою Травіною відвідали Закарпатський обласний краєзнавчий музей ім.Т.Легоцького та теплими словами привітали колектив з професійним святом. Потім директор Василь Шеба провів гостей у відреставровану залу, де представлено оновлену та збагачену постійно діючу експозицію «Народні музичні інструменти Закарпаття».
Керівник області побував на відкритті виставки «Артефакти середньовічної церкви Ужгородського замку», де завідувачка сектором археології Ольга Шумовська розповіла про представлені матеріали розкопок церкви на території Ужгородського замку. Серед знахідок – керамічні люльки ХVІІ -ХІХ ст.ст, глечики, чарки, декоративні закляпки для трун, уламки скляних посудин та чахлів. Особлива увага унікальним раритетам – шаблі угорсько-польського типу, перстні-печатки, брошки, каблучки, медальйони, монети ХVІ-ХVІІ ст.ст. Загалом, понад тисячу предметів старовини знайдено на місці церкви Святого Юрія. До слова, експонати цієї виставки експонуються вперше.

Оглянувши історичні цінності, Олексій Петров поцікавився, які проблемні питання наразі є у закладу. Ужгородський замок входить до семи чудес України, має унікальний зразок укріплень бастіонного типу, належить до романського архітектурного стилю. За словами Василя Станіславовича, дах фортеці потребує негайної реставрації та відповідного фінансування. За кошторисною документацією ремонт становить 18 млн грн, 2 млн з яких обіцяли з обласного бюджету. Очільник краю запевнив, що докладе зусилля, аби через різні інвестиційні проекти винайти кошти на реставрацію архітектурної пам’ятки Закарпаття.

Олексій Петров:
«У Міжнародний день музеїв відвідав Ужгородський замок. Привітав працівників із професійним святом. Подякував їм за роботу. Вони продовжують організовувати нові виставки, чекають на завершення карантину і повернення відвідувачів.

Одна із останніх виставок – «Артефакти середньовічної церкви». Експонати знайшли під час розкопок, які проводили на території замку. Шаблі, перстні, брошки, каблучки, медальйони, монети ХVІ-ХVІІ ст, керамічні люльки, глечики, уламки скляних посудин та багато іншого.

Загалом колекції зібрані у замку – вражають. Рекомендую, після завершення карантину, обов’язково відвідати цю середньовічну фортецю. Наразі для гостей доступні замкові дворики на відкритому повітрі.

Музей у замку – це наша історія, яку ми маємо знати і пам’ятати. Бо, як те дерево без коріння, народ без історії приречений….»
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар