У Рахові відбувся майстер-клас із виготовлення великодньої писанки

травня 02 / 2024
Писанка – це справжня гордість та національне надбання українського народу. Це символ весни, сонця та пробудження природи до життя. Для кожного українця писанка – маленьке диво, що пройшло крізь віки.
🤗З давніх-давен в Україні існує добра традиція розфарбовувати курячі яйця в Світлий Четвер перед Великоднем. Історія свідчить про знайдені керамічні писанки, створені ще в період Київської Русі. Найчастіше писанки виготовлялись з використанням воску, або без нього. Крашанки, дряпанки, мальованки, вощанки – ось далеко не повний перелік різноманіття дивовижних символів християнського свята.
Для виготовлення сучасної писанки беруться не лише пташині яйця, але й різні матеріали – дерево, кераміка, пінопласт, метал чи харчові продукти. Однак, не менше вражають і декоративне оздоблення, дизайн та розмаїття барв святкових великодніх яєць.
🎨18 та 30 квітня в еколого-освітньому центрі «Центр Європи» відбулися майстер-класи з виготовлення писанки. Учасниками заходів стали учні 5-8-х класів Богданського ЗЗСО І-ІІІ ступенів та учні 7-Б класу Костилівського ЗЗСО І-ІІІ ступенів (загалом близько 50 учнів).
На занятті школярі:
🔸 послухали розповідь про великодні традиції, звичаї та обряди;
🔹 переглянули відео «Символіка писанок»;
🔸 прочитали легенди про «Писанку».
Юні майстри та майстрині дуже відповідально підійшли до створення пасхальних прикрас. Діти виконали писанки за допомогою різних технік:
🔴Мальованка – яйце розмальовується за допомогою різних фарб та пензлика.
🟠Писанка – яйце пишеться писачком з воском, розмальовується барвниками.
🟡Крашанка – яйце фарбується одним кольором.
🟢Дряпанка – яйце зафарбовується темним барвником і гострим предметом (голкою, шилом чи цвяхом) продряпується заздалегідь намальований простим олівцем орнамент.
🔵Крапанка – яйце закрапується восковою свічкою. Потім його занурюють у найсвітлішу фарбу, знову капають віск. Таким чином роблять плямки від найсвітлішого до темнішого.
🟣Зернівка – яйце прикрашають орнаментом із зернят, різноманітних круп та насіння.
🟤Сувенірна – яйце прикрашають декоративними елементами на свій смак.
⚫️Декупаж – яйце прикрашається серветками з малюнком.
Школярі виготовили чудові, різнобарвні писанки. Ми віримо, що вони принесуть добро, щастя для всіх нас. Тож зберігаймо наші українські традиції!💙💛
Категорія : Культура


Залишити Коментар