90 років із пензлем в руках: Історія видатного закарпатця (відео)

вересня 18 / 2023


Стіни у кожній кімнаті Іллі Ілліча прикрашають картини. Пейзажі, ікони та портрети – все це роботи художника з понад 90-та роками досвіду. Нещодавно чоловікові виповнилося 105. Та попри поважний вік, його творча душа ще молода. Ілля Ілліч Бровдій – уродженець села Станово. За плечима чоловіка століття життя на Закарпатті. Він багато подорожував, проте всі дороги, все одно вели додому. Вперше Ілля взяв пензля до рук ще у 4 класі. Відтоді і став на творчий шлях. Малював спочатку для себе, а згодом вступив до художньої академії. В зрілому віці чоловіків пішов працювати на завод.

Та й там не покидав творчість. Вміло поєднував буденну роботу з покликом душі. За старанність Іллю Ілліча нагородили відзнакою, як вмілого працівника. Якою дідусь і сьогодні пишається. Далі життя привело чоловіка на війну. В часи Другої світовою Ілля Бровдій був солдатом та кухарем.

Розповідає, що тоді побратими полюбляли страви юного художника. Опісля перемоги творчість знову повернулася у життя чоловіка. Він їздив у відрядження, у гори, до моря. Наносив на полотна красу Карпат, наші мальовничі краєвиди,зображав пам’ятки та людей. Вперше картини Іллі Бровдія побачили світ, коли чоловіку виповнилося 70.

Виставка з роботами художника пройшла у Німеччині. Потім полотна виставляли у Індії, Греції та Мурманську. Окрім творчості та важкої роботи, Ілля Ілліч був сімейною людиною. Разом з дружиною виховував 4 дітей. Родина у чоловіка також творча. Як діти так і онуки перейняли талант дідуся. Донька розповідає, що батько завжди дарував свої роботу на згадку. Адже вважав, що його картини повинні бути побачені.

Сьогодні Ілля Ілліч Бровдій щасливий батько, дідусь та прадідусь. Радий, що святкує ювілей у колі близьких та рідних. Чоловік прожив понад століття, та згадує роки життя з посмішкою на обличчі. Ми у свою чергу, бажаємо Іллі Іллічу здоров’я та творчого натхнення.
Категорія : Культура


Залишити Коментар