Закарпатці вірили: коли гримить – то Ілля їде на вогняній колісниці

серпня 01 / 2020
Закарпатці вірили: коли гримить – то Ілля їде на вогняній колісниці
2 серпня – свято пророка Іллі. Тому доречно згадати про грім і громовиці. У нашому розпорядженні машинопис статті відомого закарпатського народознавця Федора Потушняка «Вірування про грім на Закарпатті». У ній чимало цікавого.

«Народ так пояснює собі походження грому і блискавки. Гримить – це Ілля їде на вогняній колісниці, в яку запряжені два білі коні. Грім чути від коліс та копит, – пише Потушняк. – Ілля грізний та дуже строгий, швидко роз’їжджає по небу і переслідує чортів, які показуються йому й піднімають бурю. Якого чорта побачив Ілля, то зразу кидає в нього громом, розганяє. Ілля не пощадить ні людину, ні хату, ні тварину, ні церкву. В кого вдарить грім – чорт заховався за нього. Та людина на тім світі спасенною буде».

Дослідник зауважує, що м’ясо від тварини, в яку вдарить блискавка, не їдять, ховають у землю. Людину ж, котра загинула за таких обставин, хоронять зі звичайними обрядами, як і інших мерців. «Смерть її вважають святою, страшною. Душа такої потрапляє прямо до царства Небесного. Людина постраждала за святу справу».

Ілля із прийняттям християнства перебрав на себе функцію Перуна, бога грому, блискавки та неба. В нас і сьогодні залишилися такі народні вирази: «Дощ пере, грім пере, плаття перуть, Перун би тя вбив». Є топографічна назва «Перунова хаща». Грім у віруваннях належить до розряду вищих небесних явищ. Про його божественність говорять і лайки: «грім би тя вбив, вдарив, грома му/ти святого, небесного», – пише Потушняк.

Мені якось доводилося на полонині Боржава, на висоті 1400 – 1600 метрів над рівнем моря, збирати яфини (чорниці). Саме там бачив танцюючу блискавку в кількох метрах від себе: з усіх боків. Вона в’ється по землі, тоді найстрашніше.



Тепер відкриємо біблію, другу книгу царів, 2-й розділ, вірші 11 – 15. Там сказано: «Коли Ілля з Єлисеєм ішли й розмовляли, раптом з’явилася вогняна колісниця, з вогняними кіньми та розлучила їх. І піднявся Ілля у вихрі на небо. І підняв Єлисей Іллєвого плаща, що впав з нього, і вернувся, і став на березі Йордану. І взяв він Іллєвого плаща і вдарив по воді і сказав: «Де Господь, Бог Іллі?» І також він ударив по воді, – і вона розділилася наполовині. А пророчі сини, які були в Єрихоні, побачили його здалека і сказали: «Дух Іллі зійшов на Єлисея».

Є спогади про Святого і в Новому Заповіті. В Євагнелії від Матвея, в 17 розділі, 3-4 віршах. Пророки Ілля та Мойсей з’явилися Ісусу Христу і розмовляли з ним про майбутні страждання. Це тоді, коли ми святкуємо Преображення Господнє, 19 серпня.

Але перейдемо до реального життя, коли блискавка 17 травня 1959 року поцілила в Горянську ротонду. Тоді загинуло, як розповідала старожилка Ганна Сопко, шість чоловік. Там проходила служба Божа, гриміло. Атеїсти ще у 1950-х говорили про блискавковідвід…

Ілля ГРИБАНИЧ
Категорія : Релігія


Залишити Коментар