Понад 1800 пам’яток культурної спадщини у арсеналі Закарпатт

червня 06 / 2021


Понад 1800 пам’яток культурної спадщини у арсеналі Закарпаття. Чотири з них- Ужгородський та Невицький замки, будівля філармонії та «Карпатський маршрут дерев’яної архітектури» – були подані від краю до конкурсу на участь у програмі президента України «Велика реставрація». Два з них пройшли до 2 етапу відбору- фірамонія і Ужгородський замок.

Проте, до 109 об’єктів, що будуть відновлені за державні кошти, жоден з них так і не потрапив. Причина–вони належать до комунальної власності. Та чи це применшує їх значимість для прийдешніх поколінь – питання на часі.Будівля Закарпатської філармонії – одна з пам’яток архітектури Закарпаття. Синагога, зведена у 1904 році за часів Австро-Угорщини на прохання єврейської громади, у часи другої світової війни зазнала руйнації і у 40 роки була відреставрована. З 1946 року приміщення перобладнали у філармонію, яка досі успішно функціонує як концертна установа класичної, народної музики та по праву вважається унікальною.Зараз будівля філармонії – у аварійному стані!

Своїми силами намагаються підтримати її стан. Так, у 2015 році завершили укріплення фундаменту на 2 метри завглибшки, слідкують за внутрішніми приміщеннями. Проте, самотужки зберегти культурну, історичну та архітектурну спадщину для прийдешніх поколінь не в змозі!Шанс на відновлення будівлі, вартістю понад 40 мільйонів гривень, з’явився, коли серед 1837 пам’яток культурної спадщини Закарпаття, філармонія потрапила разом з ще трьома закарпатськими об’єктами до конкурсу на участь у програмі президента України «Велика реставрація».

У другий етап відбору потрапили лише два – Ужгородський замок і філармонія. Проте після оприлюднення результатів серед відібраних 109 проєктів жодного із закарпатських – не опинилося!Справді, причина відмови в участі у державній програмі «Велика реставрація» – усі ці об’єкти історико-культурної спадщини краю – комунальної власності!Питання збереження спадщини краю підняли депутати Закарпатської обласної ради на другому пленарному засіданні. Варто додати, попри політику, тут народні обранці були одностайними – об’єкти треба відстояти!

Поштовх справі, як то кажуть, дали, зараз очікують на реакцію уряду та президента України і подальший рух, варто сподіватися, позитивний для Закарпаття!
Категорія : Культура


Залишити Коментар