Кінотуризм збільшить привабливість Рахівщини?

листопада 23 / 2020
Кінотуризм збільшить привабливість Рахівщини?
Вам цікаво з подорожі привезти фотографії з місць, що стали відомі завдяки кінофільму? Рахівський район Закарпаття має можливість розвинути туристичні маршрути по місцям зйомок останніх кінофільмів та збільшити привабливість регіону.

Ви вже чули та можливо бачили українські кінострічки про “Довбуша” чи «Мої думки тихі», що відзняли останніми роками на Рахівщині? І якщо під час перегляду кіно у вас виникло бажання відвідати місця зйомок, то вітаємо вас у клубі кінотуристів, пише Турінформ Закарпаття.

Про цей напрям розвитку туризму та просування території Закарпаття розповідали на форумі «Re:Open Zakarpattia», який проходить 7-8 листопада, 2020 року на Закарпатті.

Кінотуризм – рішення, що приваблюють нових візитерів та роблять їх туристами

Справді, переглядаючи красу гуцульщини, карпатських хребтів закохатись у ці краєвиди, що показані у кінофільмах неможливо. Автори дуже вдало передали зміст та красу Рахівщини. То ж логічно, що сьогодні у людей виникають питання – де знімали мої думи тихі, і це чудова нагода дати відповідь на ці питання та запропонувати нові туристичні продукти.

Завдяки кінострічки «Довбуш» (режисера Олеся Саніна) здобули популярність полонина Вурда, Ворожеська, озеро Герешаска, які розташовані на Свидовецькому хребті, адже вони були основними локаціями під час зйомок стрічки. До прикладу, для зйомок стрічки на полонині Вурда збудували гуцульську сироварню, а на озері Герешаска – гуцульські споруди та будівлі, в яких знімали кіно стрічку «Довбуш».

То ж сьогодні, це один аргумент використати популярний кінофільм для просування пішохідних туристчиних маршрутів місцями зйомки кінофільму, а також, відвідування полонинських господарств, що б спілкуватись з вівчарями та більше дізнаватись про гуцульську бриндзю, дегустуючи овечий сир та спостерігаючи за їх щоденним життям.

Тут можна чітко окреслити посилення легендарної постаті опришка Олекси Довбуша, який вже є впізнаваємим брендом та розширити географію туристчиних маршрутів по місцям зйомки кінострічки, зокрема на село Чорна Тиса, Ясіня, Луги та інші села Рахівського району.

Чи можна записати голос рідкісного рахівського крижня?

Взагалі чи він існує? Відповідь на ці питання можуть дати квести, анімаційні програми, які можна розробити та представити на туристичний ринок, тим самим зробити ще цікавішими пропозиції для візитерів та туристів, які відвідують Закарпаття та збільшити кількість днів їх перебування.

Кінострічка «Мої думки тихі», дебютний фільм Антоніо Лукіча (2019 рік) стала найкращим українським фільмом року за версією кінопремії «Золота дзиґа», також він був одним із трьох учасників нацвідбору на «Оскар» від України. Ідей для роботи та реалізації нових продуктів достатньо.До неї є досить високий рівень інтересу зі сторони певних груп, як глядачів так і тих хто цікавиться українським кіно, що у свою чергу, може посилити туристичний потенціал Закарпаття.

Де знайти кошти на фінансування ініціативи?

- Підготувати заявку та подати проект на розробку культурного туристичного маршруту, по програмам “Українського культурного фонду”

- Залучити кошти зацікавлених учасників ринку

- Використати наявні ресурси та створити на їх основі турпродукти

Що слід зробити у найближчий період? Рекомендації від Турінформ Закарпаття:

- Сформувати групу місцевих учасників туристичного ринку, зацікавлених розвивати кінотуризм (екскурсоводи, туроператори, турагенти, представники готелів, ресторанів, вівчарі, сектор культури, дизайнери, перевізники, народні умільці, музеї, представники громад, звичайно Карпатський біосферний заповідник та інші зацікавлені) та почати роботу з розробки туристичних маршрутів та формування нових продуктів для візитерів (спілкування можна розпочати у форматі онлайн);

- Зібрати інформацію, ідеї, проаналізувати інформацію та розробити перелік місць, перспективні маршрути, локації, що можуть мати інтерес у візитерів, в залежності від географічного розташування та тривалості проходження маршруту по темі кінотуриму;

- Провести роботу з проектування туристичних маршрутів та розробки технічних завдань, з метою створення анімаційних програм, для відтворення на локаціях, де відбуватиметься контакт з візитерами (на полонинах, на вівчарських салашах, в музеях, в громадах);

- Разом з народними умільцями, виробниками традиційних локальних продуктів харчування розробити лінію продуктів, що можуть мати зацікавлення, пов’язані з брендами: Олекса Довбуш, Рахівський крижень, Мої думки тихі та інші.

- Розробити концепцію туристчиного продукту та провести просування через туроператорів та Національну туристичну організацію України.

Oleksandr Koval , керівник “Турінформ Закарпаття”
Категорія : Культура


Залишити Коментар