Забезпечували військовозобов’язаним виїзди за кордон в особистих цілях через систему «Шлях»: на Закарпатті судитимуть трьох осіб

червня 22 / 2024
Забезпечували військовозобов’язаним виїзди за кордон в особистих цілях через систему «Шлях»: на Закарпатті судитимуть трьох осіб
🟡

Закарпатська обласна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт щодо трьох закарпатців за фактами організації незаконного переправлення осіб через державний кордон, а також несанкціонованого втручання в роботу інформаційних систем під час дії воєнного стану, що призвело до підробки інформації, і підбурювання у цьому (ч. 3 ст. 332, ч. 4 ст. 27 ч. 5 ст. 361 КК України).

Як повідомив процесуальний прокурор Артем Іванов, двоє обвинувачених створили товариство, яке нібито мало займатися міжнародними перевезеннями. Таким чином вони одержали доступ до системи «Шлях» і шукали потенційних «клієнтів», охочих мати можливість тимчасово виїжджати з України.

Засновники підбурили третього фігуранта за грошову винагороду здійснювати фіктивне працевлаштування осіб призовного віку як водіїв товариства та безпідставно вносити їх дані до системи. Для доступу до неї він використовував електронний ключ керівника товариства та під його ім’ям вносив недостовірні відомості щодо «працівників».

Це давало змогу військовозобов’язаним перебувати за межами держави до 2 місяців із можливістю повторного виїзду на аналогічний термін. При цьому обвинувачений контролював вчасність повернення «водіїв» в Україну, адже перевищення ними строків перебування за кордоном могло слугувати підставою для викриття протиправної діяльності та припинення дії ліцензії товариства на міжнародні перевезення.

Вартість протиправних послуг складала 1000-1500 доларів США з особи за один виїзд. Вона коливалася залежно від термінів перебування за кордоном та інших особистих домовленостей. Правоохоронці задокументували, що таким чином ділки організували незаконний перетин кордону для понад десятка чоловіків.

Під час слідства суд обрав закарпатцям запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із заставою, а також арештував їх майно – земельну ділянку, житловий будинок і 6 автомобілів.

Досудове розслідування здійснювало ГУ Нацполіції Закарпаття за оперативного супроводу Управління СБУ в Закарпатській області у співпраці із Державною службою України з безпеки на транспорті. Наразі обвинувальний акт скеровано у Свалявський районний суд.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

🔹https://bit.ly/3VPSqeA
_____________________
📲Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
◾️Telegram - https://t.me/zakprok
◾️Instagram - https://www.instagram.com/zak_prokuratura
◾️Twitter - https://twitter.com/zakprokuratura
Категорія : Кримінал


Залишити Коментар