На Закарпатті працівники громад інколи незаконно нараховують собі «космічні» заробітки

січня 26 / 2024

Тячівський районний суд виніс вирок екс- начальниці відділу освіти, культури, сім`ї, молоді, спорту та туризму Углянської сільської ради.
«Діючи умисно, керуючись корисливим мотивом, спрямованим на особисте збагачення, зловживаючи своїм службовим становищем, наданим їй як начальнику відділу освіти, культури, сім`ї, молоді, спорту та туризму, будучи наділеною організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими повноваженнями, грубо порушуючи вимоги п. 6 Постанови Кабінету Міністрів України № 268 від 09 березня 2006 року "Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів. Колишній начальник відділу освіти Углянської ОТГ, зловживаючи службовим становищем, маючи на меті привласнення та розтрату бюджетних коштів, за період з березня 2021 року по вересень 2021 року, видала накази, яких не мала права видавати, чим завдала Углянській сільській раді збитків на загальну суму 406 441 грн. 00 коп. (т.1 а.п..89)» - йдеться в матеріалі кримінально справи.
«Визнати винною у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 191 КК України та призначити їй покарання 2 (два) роки позбавлення волі із позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій строком на 2 (два) роки» - йдеться у вироку суду.

В Закарпатті, як і в інших регіонах України, є випадки, коли працівники громад незаконно нараховують собі «космічні» заробітки. Це відбувається через низку причин, зокрема:

Недосконалість законодавства. Законодавство в сфері місцевого самоврядування недосконале і не передбачає достатньо ефективних механізмів контролю за використанням бюджетних коштів.
Корупція. У деяких випадках незаконні нарахування заробітків є результатом корупційних дій працівників громад.
Недостатній контроль з боку органів місцевого самоврядування. У деяких громадах відсутній належний контроль за використанням бюджетних коштів, що створює можливості для незаконних нарахувань.
В результаті цього, працівники громад іноді отримують заробітки, які значно перевищують їхні реальні трудові здобутки. Наприклад, у 2022 році в одній з громад Закарпаття було виявлено, що один із працівників отримував заробітну плату в розмірі понад 100 тисяч гривень на місяць. При цьому, його посадові обов'язки не передбачали такого високого рівня оплати праці.

Для боротьби з незаконними нарахуваннями заробітків працівникам громад необхідно вжити таких заходів:

Удосконалити законодавство. Необхідно внести зміни до законодавства в сфері місцевого самоврядування, які передбачатимуть більш ефективні механізми контролю за використанням бюджетних коштів.
Зміцнити антикорупційну діяльність. Необхідно посилити боротьбу з корупцією на всіх рівнях влади, у тому числі на рівні місцевого самоврядування.
Покращити контроль з боку органів місцевого самоврядування. Органи місцевого самоврядування повинні забезпечити належний контроль за використанням бюджетних коштів.
За таких умов можна буде суттєво знизити рівень незаконних нарахувань заробітків працівникам громад.
Категорія : Важливе


Залишити Коментар