Місцеві вибори 2020 на Виноградівщині: Феєрія мандрів "рупорів" Івана Бушка

вересня 26 / 2020

Людські долі та стежки є досить непростими та незрозумілими, і подеколи людей одних з одними зводять моральні принципи, світогляд та однаковий погляд на речі.
Але буває й інакше: людей одних з одними зводять власні інтереси та вигода.
Так сталося і в цьому випадку, який ми хочемо описати.
Після 2010 року, коли на президентських виборах переміг Янукович ,«Партія Регіонів» та її представники почувалися дуже добре.
Але, крім свого власного політичного задоволення, вони на місцях у регіонах хотіли і певного морального задоволення, яке б полягало у «правильному та позитивному» висвітлені їхньої діяльності та постатей.
І вже не мало значення наскільки ця інформація була правдивою, головне щоб у пересічних людей створювалася ілюзія за рахунок спотвореної інформації у геніальності та вибраності даних персонажів.
Не стали винятком і наші герої.
В 2012 році Бушко І. І. виграє вибори в 73 виборчому окрузі до ВР від «Партії Регіонів».
Також десь в цей час призначають головним редактором «Новин Виноградівщини» Василя Кіша(старшого).
Новоспеченому народному депутатові не треба було довго шукати людину, яка б виконувала таку роботу.
Людина відразу знайшлася і не просто людина, а головний редактор одного з наймасовішого на той час районного друкованого видання, яке до того ж фінансувалося з районного бюджету.
Думаю, що шановні читачі вже відразу здогадалися: цією людиною був Кіш В. Ми не можемо стверджувати за рахунок чого почалася така бурхлива співпраця: за рахунок великої любові до «Партії Регіонів» та особисто до Бушка І. І. чи за рахунок якихось матеріальних дивідендів.
Дуже влучно в той час описував все це редактор газети "Чорна Гора" Володимир Мочарник :
" Під ноги колишнього активіста-комсомольця тоді постелили всі ресурси, бюджет району виділив небувалу фінансову підтримку, закупили нову оргтехніку, наслухавшись планів про «світле майбутнє».
Між іншим, Василь пообіцяв, що через рік-два вийде на самоокупність. Кішу тоді вірили, адже він був одним із творців нової іграшки - «виноградівського телебачення». І зовсім не тому, що місцеве телебачення було самоокупним. Там теж була ще та прірва.
Просто в той час по пропагандистським можливостям і впливу на виборчий електорат з місцевим телебаченням могли сперечатися хіба що місцеві попи, які традиційно тримали і тримають пальму першості в цьому «бізнесі».
До того ж Василь Кіш тоді носився з ідеєю: всі місцеві ЗМІ об'єднати в один теле-газето-сайто колгосп.
Місцевим журналістам залишилося тільки пов’язати червоні піонерські галстуки і влягтися на блюдце перед місцевими бонзами.
Але машина часу тоді не спрацювала.
Не тому, що встояли, просто вийшло як у Гамлета - «розпався зв'язок часу»… і прийшлося лягати в різні тарілки.
Обіцянку про самоокупність Василь, звичайно, не виконав. Як і комуністи не виконали обіцянки побудувати комунізм."
Але одне можемо стверджувати точно: головний редактор офіційного районного друкованого видання мав в першу чергу представляти позицію районної влади, а не ставати рупором Бушка І. І. від «Партії Регіонів».
Зі слів О.Любімова(колишнього голови Виноградівської районної ради), далі були "тотальна брехня проти опонентів регіоналів, недопущення на шпальти газети політичних противників, повна відмова від співпраці з представниками районної ради, зневага до функціональних обов'язків та законів..."
А завершилося все рейдерським захопленням підприємства "під політичним дахом партії двічі несудимого".
"Депутатська комісія провела перевірку фінансово-господарської діяльності комунального підприємства "Новини Виноградівщини" та виявила величезну кількість порушень у роботі редактора.
Я, як голова районної ради передав напрацювання комісії до правоохоронних органів для подальшого реагування,"- резюмував О.Любимов.
Така діяльність і стала тоді яблуком розбрату між головою райради Любімовим О. В. та головним редактором цього видання Василем Кішем
Як свого часу зазначав сайт "Закарпаття онлайн":
"Попри волання "політичне переслідування", "помста" Любімова і "не виноватая я" прокуратура зреагувала".
У підсумку вироком Виноградівського районного суду Закарпатської області колишнього керівника КП "Районний редакційно-видавничий комплекс "Новини Виноградівщини" Василя Кіша визнано "винуватим у скоєнні кримінального правопорушення", передбаченого ч.2 ст.191 КК України" та призначено йому покарання "у виді 1 (одного) року позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов'язані з організаційно-розпорядчими функціями, строком на 1 рік".
Цим же вироком В.Кіша звільнено "від відбування призначеного основного покарання з випробуванням, якщо він протягом однорічного іспитового строку не вчинить нового злочину та виконає покладені на нього обов'язки..."
Також суд визнав за потрібне стягнути з В.Кіша на користь комунального підприємства, яке він очолював, понад 40 тисяч гривень та 4,5 тис грн витрат на правову допомогу.
Пропонуємо витяги із ухвали суду.
«Вироком суду Василь Кіш визнаний винним у тому, що перебуваючи на посаді керівника - (редактора) комунального підприємства «Районний редакційно-видавничий комплекс «Новини Виноградівщини», призначеного рішенням сесії Виноградівської районної ради від 29.12.2009 року №519 та відповідно до Контракту з керівником комунального підприємства районної ради від 20.01.2010 терміном дії з 20.01.2010 по 20.01.2013 роки (…) прирівняний до заступника голови районної ради і відповідно до ст.ст. 14, 15 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування», маючи 9 ранг 4 категорії посадової особи органу місцевого самоврядування, будучи службовою особою, зловживаючи службовим становищем, всупереч інтересам служби, без рішення засновників : голови Виноградівської районної ради та голови Виноградівської районної державної адміністрації, у період часу з 20.01.2010 по 20.01.2013 , в порушення вимог (…) умисно, з метою власного збагачення, всупереч затвердженого штатного розпису, 19.01. 2010 р., видав та підписав наказ №3 «Про встановлення рівня інтенсивності оплати праці працівників КП «РРВК «Новини Виноградівщини»» на 2010 рік», встановивши собі рівень інтенсивності оплати праці на 2010 рік розміром 50%, в результаті чого протягом 2010 року Кіш незаконно отримав грошові кошти, як надбавку за інтенсивність праці в сумі 6594, 54 гривень, а також у 2011 році підписав наказ № 2 «Про встановлення рівня інтенсивності оплати праці працівників КП «РРВК «Новини Виноградівщини» на 2011 рік», встановивши собі рівень інтенсивності оплати праці на 2011 рік розміром 50%, в результаті чого протягом 2011 року Кіш незаконно отримав грошові кошти, як надбавку за інтенсивність праці в сумі 16 116,14 гривень, які привласнив, обернувши на свою користь.»
«Далі, таким же чином, 05.01.2012 р. видав та підписав наказ №2 «Про встановлення рівня інтенсивності оплати праці працівників КП «РРВК «Новини Виноградівщини» на 2012 рік», встановивши собі рівень інтенсивності оплати праці на 2012 рік розміром 50%, в результаті чого протягом 2012 року Кіш незаконно отримав грошові кошти, як надбавку за інтенсивність праці в сумі 16 660 грн. 52 коп., які привласнив, обернувши на свою користь.»
«Продовжуючи у наступному році, 02.01.2013 р., видав та підписав наказ № 2 «Про встановлення рівня інтенсивності оплати праці працівників КП «РРВК «Новини Виноградівщини» на 2013 рік», встановивши собі рівень інтенсивності оплати праці на 2013 рік розміром 50%, в результаті чого за січень 2013 року Кіш незаконно отримав грошові кошти, як надбавку за інтенсивність праці в сумі 992 грн. 95 коп. , які привласнив, обернувши на свою користь.»
« Таким чином, редактор комунального підприємства «Районний редакційно-видавничий комплекс «Новини Виноградівщини» Кіш за період з 01.07.2010 р. по 20.01.2013 р. незаконно привласнив грошові кошти на загальну суму 40 364,15 гривень, як надбавку за інтенсивність праці, що кваліфіковано за ч.2 ст. 191 КК України.»
«Цивільний позов Комунального підприємства «Районний редакційно-видавничий комплекс «Новини Виноградівщини» задоволено повністю. Стягнуто з Кіша В. В. на користь Комунального підприємства «Районний редакційно-видавничий комплекс «Новини Виноградівщини» завдану матеріальну шкоду в розмірі 40 364,15 грн. та витрати на правову допомогу в розмірі 4500,00 грн."
А далі події розгортаються ще цікавіше.
Справу свого батька, тобто виконання функцій рупора Бушка, перебрав на себе син Кіша (правду в народі кажуть, що яблуко від яблуні далеко не падає) створивши для цього електронне видання «Голос Карпат».
Ми припускаємо, що враховуючи ці його «заслуги» деякі люди і посприяли тому щоб він став головою Виноградівської РДА в грудні 2019 року.
Це робилося досить далекоглядно з прив'язкою до місцевих виборів 2020, для того щоб «свій» голова РДА посприяв адмінресурсом у потрібному напрямку для перемоги тієї людини, яку його батько підтримує з далеких років.
Але протримався він на цій посаді не довго: видно вони не врахували, що писати певні замовні статті та знімати відео це ще не означає знати та розуміти складність державного управління, настроїв та потреб людей.
Це не лише піар на роздаванні ключів від квартир,відношення до яких ти не маєш.
А тепер, враховуючи всю цю епопею, яка тягнеться на нашу думку ще з 2010-х років, прогнозуючи та співставляючи факти ,можна спробувати уявити результати виборів для Бушко І. І.
Але все ж таки останній штрих у цій картині поставлять вибори 25 жовтня та їх результати.

Прес-служба Громадської організації "Народний контроль Закарпаття"
Категорія : Політика


Залишити Коментар