УГКЦ хоче поглинути Мукачівську єпархію,або створити паралельну структуру,якщо Ватикан не погодиться ?

серпня 20 / 2020
УГКЦ хоче поглинути Мукачівську єпархію,або створити паралельну структуру,якщо Ватикан не погодиться ?

Сьогодні, в Києві, відбудеться зустріч представників релігійних громад України з прем'єр-міністром Шмигалем, міністром культури Ткаченком та очільником МОЗ Степановим. Будуть розмовляти про пандемію короновіруса та умови проведення богослужінь в нових реаліях.
За неофіційною інформацією УГКЦ хоче підключити владу до поглинання нею Мукачівської греко-католицької Церкви.
Як стверджують в УГКЦ - сьогодні немає підстави для автономного існування греко-католиків Закарпаття, а також для їхнього включення до «Греко-Католицького Патріархату», про який пліткують греко-католики Угорщини та Словаччини. Жоден статут sui juris або заклики до збереження традицій не скасовують того факту, що Закарпаття – невід’ємна частина незалежної України, а 80% мешканців – етнічні українці. Лунають навіть зовсім фантастичні загрози створити в Закарпатті паралельні структури УГКЦ, якщо Ватикан не піде назустріч.
В УГКЦ готуються історичні документи, які обґрунтовують необхідність реформи. Серед доказів – підтвердження того, що русини – це штучний етнос, який створювали після Другої світової. Також, як нам передає джерело, духовенство має факти, які підтвердять політичність проекту «русинства» - вони планують розкрити подробиці підтримки США ідей сепаратизації Закарпаття під час Холодної війни. Ці ідеї Штати використовували як засіб впливу на територіальну цілісність УРСР. Саме так зараз русинство використовує Москва та московський патріархат, який намагається дестабілізувати ситуацію в регіоні.
УГКЦ чекає на зміну Апостольського Нунція Клаудіо Гуджеротті, а також… на призначення українським послом у Ватикані пані Христину Гайовишин, яка зараз займає посаду завідувача відділу Головного департаменту зовнішньої політики та європейської інтеграції. Противником пані Гайовишин буде посол Словаччини Марек Лисанський, який активно протидіє включенню Мукачівської єпархії до складу УГКЦ.

Після смерті єпископа МГКЦ Мілана Шашіка, в УГКЦ вирішили підготувати колективного листа єпископів, в якому ієрархи ще раз звернуться до Папи з проханням розглянути це питання.

Цікаво, що у цьому листі самостійність МГКЄ називається «канонічною аномалією», яка призвела до того, що свідомі українці розчаровуються в Католицькій Церкві. Також пригадується, що протягом останніх 30 років питання включення МГКЄ до УГКЦ не вирішувалося, що, у свою чергу, підірвало віру українців Закарпаття в Апостольський Престол. Як нам неодноразово розповідали, в УГКЦ практично уголос один одному скаржаться на Апостольського Нунція Клаудіо Гуджеротті який займає «проРКЦшну» позицію та Святослава Шевчука, який не може захистити Церкву.

На думку авторів, створіння ПЦУ та надання автокефалії активізувало процес переходу патріотичних греко-католиків до православ’я і цей перехід є сигналом для ієрархів УГКЦ, сигналом який говорить – зараз або ніколи.

Йдеться в телеграм каналі – Churcher.


Наше видання має намів взяти коментар у представників Мукачівської греко-католицької – церкви та висвітлити їх позицію.
Категорія : Важливе


Залишити Коментар