На території Закарпатської області УГКЦ планує створити власну Мукачівську митрополію

липня 31 / 2020
На території Закарпатської області УГКЦ планує створити власну Мукачівську митрополію

Рік тому на нашому каналі з'явилася публікація, в якій ми розповідали про українців Закарпаття - прихожанах Мукачівської греко-католицької єпархії. У цьому тексті ми піднімали важливе питання: дискримінація спочилим єпископом українських вірних, які не відчували духовної підтримки. Він вважав свою єпархію «відокремленої Русинської Церквою» і намагався максимально ізолювати МГКЄ від УГКЦ.

Закономірно, що після смерті авторитетного єпископа, українські греко-католики почали шукати можливість врівноважити релігійно-національне питання. За нашою інформацією, в УГКЦ розробляють план, який дозволив би вплинути на ситуацію, захистити українських віруючих і зміцнити свої позиції в цьому регіоні.

Коротенько він виглядає так:

На території Закарпатської області УГКЦ планує створити власну Мукачівську митрополію. Вона буде такою ж статус, як інші Митрополії (Львівська, Івано-Франківська і т.д.).

У складі цієї Мукачівської митрополії планується окремо виділити Мукачево-Ужгородської архідієцезію, а також створити кілька різних єпархій, які будуть відповідати конфесійно-національним складом жителів Закарпаття.

Для компактно-які проживають греко-католиків неукраїнців (угорців і русинів) планується створити окремі територіальні деканати або вікаріат. Всі територіальні розмежування планується проводити згідно з офіційною статистикою, з огляду на конфесійно-національний склад населення конкретної місцевості.

Мова богослужіння повинен бути на вибір громади. За очікуваннями УГКЦ, україномовні громади будуть превалювати над іншими. Особливі надії пов'язані з малою кількістю русинських громад, які можуть попросити проводити богослужіння церковнослов'янською мовою. На думку розробників проекту, мала кількість бажаючих відвідувати богослужіння церковнослов'янською мовою остаточно доведе, що русини - це виключно старий політичний проект, який треба ліквідувати через українізацію. У цьому питанні в УГКЦ розраховують на державну підтримку.

Для розвитку митрополії УГКЦ в Закарпатті планується визначити активних і авторитетних священиків і мирян, які зможуть переконати негативно налаштованих віруючих МГКЄ в необхідності створення Мукачівської митрополії в складі УГКЦ. Українські греко-католики розуміють, що в Закарпатті існує багато антиукраїнських проугорську, прословацкіх і промосковських громадських організацій, тому очікують підтримку з боку влади і українських ЗМІ.

Останній пункт розкриємо окремо. В УГКЦ розраховують на плідну співпрацю з Союзом ім. владики Івана Маргітича, об'єднуючим прихильників ідеї приєднання Мукачівської греко-католицької єпархії до УГКЦ. Також, після смерті єпископа Мілана Шашіка, Блаженніший Святослав розраховує на перегляд питання приєднання МГКЄ до УГКЦ не тільки в українському просторі, але і в Римі, де склалася цікава тенденція блокування цієї ідеї об'єднання вихідцями з Угорщини та Словаччини.

Ще хотілося б висвітлити невдоволення в УГКЦ переходами з МГКЄ до ПЦУ патріотично налаштованих українців. Ми недавно розповідали, що в ПЦУ всерйоз стурбовані проблемами церковно-державних відносин: в Карпатському університеті ім. Августина Волошина, який очолює Мукачівський і Карпатський єпископ Віктор Бедь, недавно проходив круглий стіл, учасники якого піднімали як національні, так і релігійні питання.

Цікаво, що на цьому столі серед релігійних питань була піднята проблема повільного переходу громад до ПЦУ, є тільки одна різниця: в УГКЦ стурбовані, що патріотичні українці не хочуть дочекатися створення Мукачівської митрополії УГКЦ і переходять до ПЦУ, а в ПЦУ, навпаки, стурбовані в першу чергу малою кількістю переходів з московської церкви і одночасно з задоволенням спостерігають за громадами МГКЄ, які долучаються до ПЦУ.

Телеграм-канал Churcher

Коментар "НЗ" : УГКЦ не враховує, щоб змінити нинішню ситуацію потрібно підписувати нову Унію, відповідно її має підписати дві треті священників МГКЦ, наразі таких всього одна десята. В той же час викоритовувати владу у справах церкви вже намагався Петро Порошенко,чим це для нього закінчилося всім відомо.
Це цікаво, що автор стверджує, що русинство це політичний проект, що ж виходить в 16 столітті політики були вище Ватикану.
Категорія : Гарячі Новини


Залишити Коментар