Ще одна країна ЄС зробила заяву щодо повернення чоловіків-українців

травня 08 / 2024
Ще одна країна ЄС зробила заяву щодо повернення чоловіків-українців
Литва не висилатиме українських чоловіків призовного віку, але може застосовувати до них певні обмеження.

Про це заявила прем’єр-міністерка Литви Інгріда Шимоніте в інтерв’ю Financial Times. За її словами, якщо Україна доведе, що чоловік ухиляється від військової служби, йому може бути відмовлено у наданні посвідки на постійне проживання.

Що Литва робитиме з чоловіками з України: відповідь прем’єрки
Європейський Союз гарантував захист українським громадянам, у тому числі чоловікам, принаймні до березня 2025 року, зазначила вона. “Ми не будемо організовувати депортації або розшукувати українських чоловіків в країні, тому що це було б незаконно”, – сказала очільниця уряду Литви.

Проте, Шимоніте додала, що якщо Київ доведе, що чоловік ухиляється від військової служби, йому може бути відмовлено у наданні посвідки на постійне проживання.


Раніше міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас заявляв, що його країна “може допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку”, але необхідно продумати, як саме це зробити. Кащюнас зазначив, що Литва поки що не розглядає конкретних заходів для цього і стежить за тим, які рішення ухвалить Польща.

“Ніхто, звісно, не буде їх збирати і відвозити в Україну – цього не буде. Але можна обмежити цих осіб у соціальних виплатах, дозволах на роботу, документах – це варіанти, які я чую і від польської сторони. Тож давайте почекаємо і подивимося, який варіант вони запропонують, можливо, він підійде і для Литви”, – сказав міністр.

За його словами, наразі важко оцінити точну кількість чоловіків-українців призовного віку, які перебувають у Литві.
Категорія : Світ


Залишити Коментар