"Потойбічне явище".Чому повне сонячне затемнення-2024 таке особливе

квітня 08 / 2024

У понеділок, 8 квітня, коли у східній півкулі буде вже вечір, на території Північної Америки можна буде спостерігати повне сонячне затемнення. Природне явище буде помітним у Мексиці, США та Канаді.

Частково прихований сонячний диск буде видно на більшій частині території Північної Америки, на північному заході Європи, деяких островах Океанії, а також на півночі південноамериканського континенту.

В Україні сонячне затемнення видно не буде, але за ним можна спостерігати під час прямої трансляції на YouTube-каналі NASA. Відеотрансляцію вестиме також ВВС.

Пік затемнення почнеться о 21:17 за Києвом (18:17 GMT). Його тривалість становитиме 4 хвилини.

Затемнення: скільки їх і коли вони бувають
Затемнення створило рідкісний кривавий супермісяць
Світ спостерігав гібридне сонячне затемнення. Що це таке
Для вчених чотири хвилини, протягом яких тінь від місяця закриє Сонце, стануть можливістю для різноманітних наукових експериментів.

Дослідники запускатимуть ракети траєкторією руху тіні, спостерігатимуть у зоопарках за тваринами, посилатимуть радіосигнали по всьому світу і спрямовуватимуть у небо камери та телескопи, користуючись тимчасовою темрявою.

Підписуйтеся на нас у соцмережах
Facebook
Telegram
Viber
"Неймовірний ефект"
Астрофізик з університету Аризони Еріка Хемден розповіла ВВС, чим нинішнє затемнення таке особливе.

"Воно дійсно круте, - пояснює науковиця. - Якщо вам дуже пощастить і ви будете в потрібному місці, то побачите, як Місяць повністю закриє Сонце".

Це, за її словами, матиме, неймовірний ефект, який дійсно не схожий ні на що інше.

"Стане дуже темно, всі тварини затихнуть, оскільки думатимуть, що це - захід сонця".

А сонце ніби сідатиме в усіх напрямках на горизонті, додає Хемден. Поблизу нього виднітимуться зірки. Також можна буде побачити сонячну корону, яка є зовнішньою частиною атмосфери Сонця.

"Виглядатиме так, ніби від нього відриваються пелюстки. Це просто потойбічне явище", - захопливо розповідає науковиця.

Усі повні сонячні затемнення — відносно рідкісні явища, додає вона. В цьому десятилітті, каже вона, їх буде три-чотири.

Деякі з них проходять через океан або крізь полюс, і їх ніхто не бачить.

Але нинішнє - доволі унікальне, оскільки воно пройде через всю Північну Америку, через дуже густонаселену територію.

сонячне затемненняАВТОР ФОТО,NASA
Повне сонячне затемнення відбувається, коли Сонце, Земля та Місяць вишиковуються в одну лінію, а останній повністю блокує сонячне світло.

Таке вирівнювання трапляється раз на пару років, коли Місяць перебуває точно між Землею і Сонцем, але тільки в певних місцях на поверхні Землі.

Закриваючи Сонце, Місяць відкидає тінь у формі конуса, вершина якого може потрапити на поверхню Землі. У цьому випадку конус тіні опише на поверхні нашої планети певну криву, яку називають смугою повної фази. У місцях, які потрапили у цю смугу, люди побачать повне затемнення.

Повну фазу затемнення зможуть побачити ті, хто опиниться у зоні так званого "шляху тотальності" - смужці земної поверхні, де Місяць повністю закриє сонячний диск.

Цього року "шлях тотальності" пролягатиме через країни Північної Америки: від Мексики через штат Техас, північний кордон штату Нью-Йорк і до регіону "Нова Англія" у США.

Наступне повне сонячне затемнення відбудеться у серпні 2026 року. Тож, якщо ви пропустите це, доведеться їхати до Іспанії..

Спроба роздивитись плазму
У розпал затемнення стане видно сонячну корону — фактично атмосферу нашого світила, яку вчені намагаються вивчати протягом століть.

Ця загадкова частина Сонця складається з намагніченої плазми і має температуру понад мільйон градусів за Цельсієм.

Повне сонячне затемнення дає рідкісну можливість вивчити сонячну коронуАВТОР ФОТО,S R HABBAL И M DRUCKMÜLLER
Підпис до фото,
Повне сонячне затемнення дає рідкісну можливість вивчити сонячну корону

Зазвичай через величезну яскравість Сонця корону неможливо побачити, але в понеділок вчені з Далласа зможуть направити на неї прилади та зробити знімки.

Вчені з університету Аберистствіу в Уельсі та з американського космічного агентства НАСА сподіваються отримати уявлення про сонячний вітер — плазму, що викидається з поверхні Сонця.

Ще одна загадка — чому корона здається набагато гарячішою за поверхню Сонця, хоча розташована на периферії світила.

Можливо, їм навіть вдасться зафіксувати так званий корональний викид маси, коли величезні хмари плазми викидаються із сонячної атмосфери у простір. Ці викиди можуть заважати роботі штучних супутників Землі.
Категорія : Світ


Залишити Коментар