Українці за кордоном масово пішли за паспортами. До чого тут законопроєкт про мобілізацію

грудня 29 / 2023

В останні кілька днів у мережі ширяться відео черг на сотні людей під сервісами оформлення документів для українців за кордоном. Ажіотаж пов’язують із нормами ще не ухваленого законопроєкту про мобілізацію, який згодом може значно ускладнити життя українцям, які виїхали з країни і не бажають вступати до війська.

Резонансний законопроєкт про мобілізацію оприлюднили 26 грудня. Він пропонує суттєво спростити військовий облік та призов новобранців до війська, а також посилити відповідальність за ухилення від мобілізації.

Мобілізація і демобілізація по-новому. Головні зміни, які пропонує влада
Пропозиції торкаються в тому числі і українців за кордоном. Якщо документ ухвалять в цій редакції, українські чоловіки від 18 до 60 років зможуть отримувати консульські послуги за кордоном лише за наявності військово-облікових документів.

В тому числі це стосується оформлення таких надважливих документів як внутрішні та закордонні паспорти.

Військово-облікові документи не вимагатимуть лише якщо консульські дії стосуватимуться оформлення посвідчення на повернення в Україну, нотаріальних дій щодо спадщини, у випадку загрози життю і здоров’ю українця або консульських дій щодо дітей українців, якщо другий з батьків іноземець чи особа без громадянства.

Крім того, щодо ухилянтів пропонують запровадити додаткові санкції. Наприклад, включати їх до Єдиного реєстру боржників, що передбачає заборону також на отримання посвідчення водія – такі послуги зараз теж можна отримати за кордоном.

Залужний дав першу пресконференцію. Що він сказав про мобілізацію та війну
Підписуйтеся на нас у соцмережах
Facebook
Telegram
Viber
Черги і списки
До ухвалення законопроєкту ще далеко, а зважаючи на дискусію і критику, що розгорнулася довкола нього, швидше за все, документ ухвалять з серйозними доопрацюваннями та правками. Але паніка вже почалася.

Вже на наступний день після публікації в мережі з’явилися численні відео та свідчення про аномальні черги на оформлення документів за кордоном.

краків
Підпис до фото,
Користувачі повідомляють про величезні черги у паспортному сервісі в польському Кракові

Зазвичай паспорти чи закордонні паспорти можна було оформити в українських консульських установах за кордоном. Але з початком повномасштабного вторгнення Росії з України виїхали мільйони українців і консульства, які й раніше були перевантажені, перестали справлятися з цим потоком.

Тому на додачу у ключових для українців містах Європи відкрилися також паспортні сервіси державного підприємства "Документ", яке має повноваження посередника, щоб пришвидшити прийом і обробку документів.

Такі центри діють в Польщі (у Варшаві, Кракові, Вроцлаві та Гданську), Німеччині (Кельн та Берлін), Іспанії (Валенсія та Мадрид), турецькому Стамбулі, словацькій Братиславі, чеській Празі та італійському Мілані.

Співрозмовник ВВС Україна в українському МЗС поки що не підтверджує якогось небувалого сплеску інтересу до оформлення документів за кордоном, але зазвичай прийом в консульствах і так був розписаний наперед, тому побачити натовпи біля дипустанов було малоймовірно.

Хоча джерела ВВС Україна в дипустановах кажуть, що вже фіксують збільшення попиту на оформлення документів.

А от з відділень ДП "Документ" по всій Європі, де поряд з електронним записом існувала жива черга на прийом, в останні дні стали надходити дані про аномальні натовпи. На деяких відео та фото, які ВВС Україна не може верифікувати, видно довжелезні черги на сотні людей.

У групах українців за кордоном в соцмережах люди справді скаржаться на аномальний попит, який виник в останні два дні.

Записатися в офіційну електронну чергу в принципі було непросто, але пройти по паралельній живій черзі зазвичай було цілком реально. Це займало, залежно від дня і часу, від 15 хвилин до кількох годин очікування.

Нині ж ситуація змінилася – на живу чергу щодня претендують сотні людей.

"Сьогодні був треш – о 6 ранку ми були сорокові, - скаржиться українка в групі "Українці в Гданську". – На завтра черга жива за записом 300 людей".

У спеціальному телеграм-каналі, через який відстежують чергу на подачу документів у Вроцлаві, пишуть, що список з живої черги зараз налічує 2300 людей, за два дні прийняли близько 230 охочих.

Кореспондентка ВВС Україна відвідала центр прийому документів у Варшаві. На перший погляд, нічого аномального – в залі очікування було не більше 50 людей, які чекали прийому по електронній та живій черзі. Більшість – чоловіки призовного віку.

Але реальна черга виявилася щонайменше на кілька тисяч людей.

варшава
Українці самоорганізувалися та, щоб не вистоювати в чергах цілими днями, стали вести списки і записувати туди охочих на кілька днів вперед, виходячи з того, скільки в середньому поза електронною чергою може прийняти відділення.

В обід 28 грудня записатися в список можна було аж на 8 січня. Але нові охочі підходили щокілька хвилин, тож дуже скоро запис змістився на наступний день – 9 січня.

У середньому на день варшавське відділення здатне обслужити близько 400 людей, діляться спостереженнями волонтери, які ведуть списки.

Але за своєю чергою слід пильно стежити, бо хтось вище по списку може не прийти або відділення може обслужити значно більше чи значно менше людей, тоді вся черга може посунутися і є ризик втратити своє місце.

На запит ВВС Україна у ДП "Документ" повідомили, що не коментуватимуть попит, що виник.

"Працюємо в штатному режимі", - сказав речник підприємства.

У збройних силах кажуть, що не мали плану втручатися в життя цивільних, в тому числі за кордоном. І ініціатива якось обмежувати та силоміць обліковувати українців, що виїхали, належить не їм.

"Я не можу давати цю оцінку і не хочу це робити, але буду дуже радий, якщо через деякий час побачу їх (українців за кордоном - Ред.) у війську і з задоволенням організую їм підготовку", - говорив раніше головком ЗСУ Валерій Залужний.
Категорія : Світ


Залишити Коментар