У світі лютує новий небезпечний Covid-штам “Пірола”: які симптоми

вересня 19 / 2023
У світі лютує новий небезпечний Covid-штам “Пірола”: які симптоми

У низці країн фіксують новий небезпечний вид коронавірусу – BA.2.86 “Пірола”, що є мутованим Covid-варіантом штаму Omicron.

Існуючі вакцини можуть бути недостатньо ефективними у боротьбі з цим штамом коронавірусу, пише ТСН.


“Пірола” може бути ще заразнішим, а перебіг хвороби – ще важчим. Всесвітня організація охорони здоров’я уже наголосила на серйозності ситуації.

“На початку вересня в Європі зафіксували новий сплеск Covid-19. Вірус зараз заражає і повторно вражає мільйони людей. Сотні тисяч пацієнтів перебувають у лікарнях через понад 30 мутацій штаму Omicron”, – розповіла експертка ВООЗ Марія ван Керкгофе.

У США ще від початку липня зростає кількість людей, яких через вірус відправляють до реанімації. Зросла також кількість смертей серед заражених коронавірусом.

“Основні причини сплеску коронавірусу в Європі – сезон відпусток і подорожей, а також ослаблення імунного захисту населення. Крім того, з’явився новий штам коронавірусу – ВА.2.86, який отримав назву “Пірола”, – повідомили в Європейському центрі профілактики та контролю захворювань.


Американський епідеміолог Деніс Неш розповів, що наразі ще не відомі всі подробиці про штам “Пірола”.

“Але цей новий варіант здатний обходити вже наявний імунітет. Це збільшить імовірність зараження. Крім того, “Пірола” викликає важчий перебіг хвороби, ніж варіанти, які ми бачили останнім часом. Наявні вакцини можуть бути недостатньо ефективними в боротьбі із цим штамом”, – пояснив він.

Через високий рівень заразності ВООЗ зарахувала “Піролу” до категорії штамів, “за якими спостерігають”.

Симптомами є: підвищена температура тіла; кашель; лихоманка; втрата смаку або нюху. Новий штам може мати й інші симптоми, тож варто стежити за будь-якими несподіваними змінами у стані свого здоров’я.


Інфікованим рекомендують залишатися вдома та за можливості уникати контактів протягом п’яти днів. Якщо з’являються симптоми “Піроли”, важливо вчасно звернутися по медичну допомогу та вжити заходів для запобігання поширенню інфекції.

“Піролу” вже зафіксували у: США, Ізраїлі, Канаді, Данії, Великій Британії, Південній Африці, Швеції, Норвегії, Швейцарії та Таїланді.

Медики побоюються, що незабаром штам “Пірола” пошириться усім світом на тлі зменшення обсягів тестування та нагляду за коронавірусом.
Категорія : Світ


Залишити Коментар