Covid-19 - все? ВООЗ оголосила, що вірус перестав бути світовою загрозою

травня 06 / 2023

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) оголосила, що Covid-19 більше не є "глобальною надзвичайною ситуацією".

Це оголошення ВООЗ зробила через понад три роки після того, як поширення вірусу призвело до глобальної пандемії.

За даними ВООЗ, станом на 24 квітня 2023 року тижнева кількість зареєстрованих смертей від коронавірусу становила 3500, тоді як на піку пандемії зареєстрована смертність сягала 100 000 осіб на тиждень у січні 2021 року.

“З десяти пацієнтів на ранок залишаються троє”. Ситуація з Covid стає критичною
"Жестяк буде в кінці жовтня". Кількість смертей від Covid в Україні вже більша, ніж у першу хвилю
Ковідні жахи у лікарнях: як пацієнти помирають і як їх витягають з того світу
В Україні перший випадок коронавірусу діагностовали 3 березня 2020 року у чоловіка, який повернувся з Італії. 13 березня у Радомишлі померла 71-річна жінка, у якої напередодні підтвердили коронавірус.


Загалом, за даними Інституту Джонса Гопкінса, від початку поширення у 2020 в Україні на коронавірус захворіли 5 711 929 людей, із них 119 283 померли.

лікування хворого на коронавірус в лікарні
Одним із переломних моментів пандемії коронавірусу стала розробка вакцин та вакцинація населення, - це дозволило запобігти смертям та важчому перебігу хвороби мільйонів людей.

Які вакцини від COVID-19 є в Україні та чим вони відрізняються
У потяги і автобуси пускатимуть лише вакцинованих чи з тестом. Як це працюватиме
"Я не піддослідний щур" та інші міфи про вакцинацію
померлі від коронавірусу
Як заявив голова ВООЗ Тедрос Аданом Гебреїсус, під час пандемії коронавірусу померли щонайменше 7 млн людей. Втім, він додав, що реальна кількість смертей може бути утричі більшою, ніж офіційні підрахунки, і становить близько 20 млн людей.

"Вчора надзвичайний комітет зібрався 15-й раз і порадив оголосити про завершення надзвичайної ситуації (пов'язаної із Covid-19). Я дослухався до цієї пропозиції. Відтак із великою надією я проголошую, що Covid-19, як глобальна надзвичайна ситуація в галузі охорони здоров'я, завершена", - заявив очільник ВООЗ.


Проте він також зазначив, що вірус і надалі залишається серйозною загрозою, і, якщо ситуація зміниться і небезпека повернеться, ВООЗ може знову оголосили про найвищий рівень небезпеки.

Вперше у зв'язку з поширенням коронавірусу вона це зробила у січні 2020 року.

Коронавірус: у світі оголосили пандемію
"Заразний і невидимий". Що відомо про Омікрон-2
Ковідні жахи у лікарнях: як пацієнти помирають і як їх витягають з того світу
"Найгірше, що тепер може зробити будь-яка країна, це використати новини, аби ослабити пильність, відмовитися від систем, що були збудовані (для подолання епідемії), та надіслати сигнал громадянам, що ковід це щось таке, про що не варто турбуватися", - застеріг голова ВООЗ.


Як нагадав ще один представник ВООЗ, доктор Майк Райян, "пройшли десятки років, перш ніж остаточно зник вірус, що спричинив пандемію 1918 року (так звана "іспанка").

Чума, холера, "іспанка": як великі пандемії змінювали світ
"У більшості випадків пандемія по-справжньому завершується тоді, коли починається наступна пандемія", - заявив представник ВООЗ.
Категорія : Світ


Залишити Коментар