На Сонці вперше відбулося дивне явище: пояснення немає

лютого 11 / 2023

Минулого тижня частина протуберанця на Сонці «відкололася» та почала обертатися навколо північного полюса Сонця. Це явище було схоже на гігантський полярний вихор. Вчені поки не можуть пояснити це. Космічний синоптик Таміта Сков опублікувала відео цього загадкового процесу в Twitter.
Поговоримо про полярні вихори. Частина північного протуберанця щойно відірвався й тепер циркулює у масивному полярному вихорі навколо північного полюса нашої зорі. Наслідки для розуміння динаміки атмосфери Сонця вище 55° неможливо переоцінити!» — написала вона.
Фізик та заступник директора Національного центру атмосферних досліджень у Боулдері (штат Колорадо) Скотт Макінтош, сказав, що ніколи не бачив такого вихору. Але зазначає, що подібні дивні події зазвичай відбуваються на широті 55° нашої зорі один раз на сонячний цикл.

Сонячні цикли — це періодичні 11-річні зміни активності Сонця. Протягом цього періоду коливаються сонячна радіація, викид сонячного матеріалу, сонячні плями та сонячні спалахи. Макінтош описав північний вихор як «живу огорожу» в сонячній плазмі, яка кожні 11 років з’являється точно в тому самому місці навколо полярної корони Сонця. Але навіть якщо науковці спостерігали такі «огорожі» в сонячній плазмі, це ніколи не призводило до утворення полярного вихору, як той, що недавно спостерігався.

Дослідники гадають, що це явище пов’язане зі зміною магнітного поля Сонця, і вважають, що полярний регіон дуже важливий у створенні магнітного поля. Але вони не знають, у чому полягає точна причина.

«Після кожного сонячного циклу явище формується на широті 55° і починає рухатися до полюсів Сонця. Але ми не можемо знайти пояснення, чому вихор рухається до полюса лише один раз, потім зникає, а згодом дивним чином знову з’являється через 3—4 роки в тому самому регіоні», — сказав Макінтош.

На жаль, полярний регіон поки що неможливо безпосередньо вивчати, оскільки вчені можуть спостерігати Сонце лише з площини екліптики або орбіти планет. Хоча поточна місія Solar Orbiter від Європейського космічного агентства може дати певне розуміння. Але для детальнішого вивчення нам може знадобитися ще одна місія, щоб повністю зрозуміти, що відбувається на Сонці.

Категорія : Світ


Залишити Коментар