Кава покращує здоров'я печінки

листопада 27 / 2022

Група вчених із США знайшла ще один доказ того, що улюблений багатьма напій сприяє здоров'ю печінки, зменшуючи жорсткість її тканин.

Нове дослідження кави
Фахівці проаналізували дані 4,5 тисячі дорослих американців, які брали участь у Національному дослідженні здоров'я та харчування (NHANES) та проходили еластометрію – метод діагностики, що дозволяє встановити ступінь фіброзу печінки щодо вимірювання еластичності її тканини.

Кава корисна для печінки
Вчені не знайшли зв'язку між споживанням кави та показниками ожиріння печінки, натомість виявили її вплив на жорсткість тканин цього органу. У тих, хто випивав від трьох і більше чашок на день, показники жорсткості були втричі нижчими порівняно з тими, хто вживає менше кави або не п'є її зовсім. Крім того, у кавоманів суттєво нижчий ризик розвитку прогресуючого фіброзу печінки.

У кави без кофеїну такого профілактичного ефекту не виявили, зазначили автори дослідження. Вони припустили, що в основі механізму зв'язку є властивості кофеїну.


Інші дослідження
Раніше велике дослідження за участю майже півмільйона жителів Великої Британії підтвердило, що три і більше чашок кави на день знижують ймовірність розвитку хронічних захворювань печінки на 20%. Ризик смертності від цих патологій у кавоманів на 49% нижчий. Найбільшу користь має натуральна мелена кава. Розчинні напої без вмісту кофеїну також мають профілактичний ефект, але вже меншою мірою.


Корисні поради для здоровʼя в нашому Телеграмі
Важливо! Цей матеріал має винятково загальноінформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Публікації на сайті засновані на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Але якщо Вам потрібні встановлення діагнозу або медична консультація, обов’язково зверніться до лікаря.

Категорія : Світ


Залишити Коментар