Навчання в Варшаві для українців: нюанси навчання і вибору університету

жовтня 30 / 2020
З кожним роком все більше абітурієнтів з України намагаються здобути освіту в Польщі. Вчорашніх школярів приваблює невисока ціна на навчання, але, при цьому, можливість отримати диплом європейського зразка, який котирується в багатьох країнах.


Вузи і технікуми в Польщі за якістю освіти не поступаються українським і багатьом європейським. Найпопулярнішим є варіант навчання і проживання в столиці – Варшаві. Розглянемо подробиці навчання в цьому місті.




Переваги навчання в Варшаві
Варшава – це не тільки великий, розвинений європейське місто зі зручною транспортною розв’язкою, але й місце розташування найбільших польських університетів, в тому числі, Варшавський технологічний університет, який входить до рейтингу кращих навчальних закладів Європи. Столичний місто має безліч плюсів для життя молоді – в тому числі, можливість подорожувати в сусідні країни на вихідних, завдяки розвиненій транспортній мережі надшвидкісних поїздів.

Можливості молоді у Польщі
Польща визнана Європейською радою з освіти, тому її дипломи визнаються на всій території Євросоюзу. Крім того, фахівці після випуску можуть розраховувати на працевлаштування в країні, і навіть за кордоном. Студенти, які відзначилися гарними оцінками, можуть проходити стажування у відомих європейських компаніях.

У Варшаві можна знайти безліч підробок для студентів, навіть з поганим знанням польської або англійської мови. Польська молодь вважає за краще їхати працювати до Німеччини, тому в країні явно відчувається брак робочої сили. Тому студенти з легкістю зможуть розраховувати на легальну роботу в кол-центрах, закусочних, і навіть в якості репетиторів для тих, хто хоче вивчати українську. Це непоганий спосіб поєднати отримання європейської освіти з першим робочим досвідом.

Вузи Варшави для українців пропонують ряд стипендій, за якими можна вчитися повністю безкоштовно. Стипендіальна програма покриває навіть проживання та харчування, а в окремих випадках навіть виділяє невеликі суми, які можна буде витратити на свій розсуд. Не варто думати, що стипендії доступні тільки геніям – іноді вистачає добре написаного резюме та пристойних шкільних оцінок. Важливе значення має рівень володіння іноземною мовою, тому варто вивчити англійську чи польську хоча б на рівні В1.



Скільки доведеться витратити на навчання в Варшаві?
Якщо отримати безкоштовне місце не вийшло, не варто впадати у відчай – вартість навчання в Польщі трохи вища за українську ціни контракту в топовом вузі. Ціни на престижні спеціальності стартують від 2 тисяч євро на рік, але на деякі місця можна потрапити і за тисячу євро. Якщо ж у вас є Карта Поляка, яку не складно отримати тим, хто зуміє довести польське коріння, ви можете претендувати не безкоштовне місце в державному вузі. До вартості навчання варто додати проживання та харчування – в середньому, близько 1200 злотих на місяць. Можна орендувати квартиру самостійно, або проживати в студентських гуртожитках, які надаються кожному іноземцю. Умови проживання в них більш ніж комфортні, а вартість – незрівнянно нижче, ніж наймана квартира або кімната, навіть на околиці міста. У місті дуже зручна транспортна розв’язка, тому з будь-якої точки можна дістатися менш, ніж за годину.

Таким чином, навчання в Варшаві – досить бюджетне, і під силу будь-якій сім’ї з середнім достатком. Крім того, на відміну від інших європейських країн, студент може абсолютно легально підробляти у вільний час, і так сплачувати частину проживання або вартості навчання.
Категорія : Світ


Залишити Коментар