«Мамо, як мені далі жити»? — українці у ДТП в Польщі відірвало ногу (ФОТО)

вересня 02 / 2020
«Мамо, як мені далі жити»? — українці у ДТП в Польщі відірвало ногу (ФОТО)

19-річна Тетяна Микитина з села Горигляди Тернопільської області потрапила в ДТП в Польщі. Сталася аварія поблизу Варшави. Дівчина їхала на мотоциклі зі своїм знайомим, коли на них налетів зустрічний автомобіль. Тетяні відірвало ногу і відкинуло з місця аварії на 35 метрів. Водій мотоцикла загинув на місці. У дівчини серйозна травма руки, хребта. Вона залишилась без ноги.

Тетяна вже перенесла 4 операції, попереду тривале лікування, реабілітація та протезування.

Про деталі трагедії ТСН.ua розповіла мама потерпілої дівчини Надія Микитина.

7 серпня о 19:00 Тетяна поверталась додому з Мілянувек. Дівчина знайшла роботу на підприємстві і планувала офіційно влаштуватись. Підвозив її 41-річний Олексій, який там працював. Чоловік родом з Івано-Франківської області, в Польщі мешкає більше 10 років зі своєю сім’єю.

«Олексій по дорозі підвозив Тетятну до дому. За 150 метрів перед світлофором у селі Отребуси у них врізалось авто на швидкості. Водійка автомобіля виїхала на зустрічну, щоб повернути у сторону свого будинку, і не пропустивши мотоцикла, врізалась у Таню та Олексія», — розповідає мати дівчини Надія Микитина.



Від удару водія мотоцикла відкинуло на інший бік дороги. Дівчина відлетіла на 35 метрів від місця аварії.

«За кермом автомобіля сиділа полька, вона відволіклась на свою малу дитину, яка сиділа на задньому сидінні. У момент аварії біля водійки було відчинене вікно. І зразу при ударі відрубало ногу Олексію і моїй дитині. Бо, якби шиба від дверей була зачинена, то, можливо, ноги б вціліли. Вона звернула увагу на свою дитину, а мою — покалічила» — каже Надія Микитина.



Неподалік була місцева мешканка, яка бачила ДТП. Вона побігла рятувати Тетяну та Олексія. Вони стікали кров’ю.

«Жінка проходила курси першої медичної допомоги. Вона зняла з чоловіка ремінь і перев’язала ногу моїй донці. Кричала до людей, щоб з доньокою говорили, щоб вона не впала в кому. Якби не та жінка, можливо, моя донька б померла. А коли вона підбігла до чоловіка, то вже не могла надати йому допомогу. Бо 4-5 хвилин, і людина стікає кров’ю», — розповідає Надія Микитина.



Жінка, яка надавала першу допомогу Тетяні, шукала ногу дівчини і знайшла її в салоні автомобіля, який збив Тетяну і Олексія на мотоциклі.

«Сусіди, які там були, позносили з холодильників лід і хотіли зберегти ногу. Але так, як ця нога була відірвана, вона просто не підлягала пришиттю. Тому ногу вирішили не пришивати, щоб не було гангрени», — говорить мати дівчини.



Тетяну госпіталізували гелікоптером у лікарню польського міста Гродзиськ-Мазовецкий, а Олексій помер на місці аварії. В 41-річного Олексія залишилась дружина та троє дітей — двоє 11-річних доньок і 18-річний син.

«Дружина дуже важко перенесла цю трагедію. ЇЇ навіть у перший день забрали у психіатричну лікарню. Потім її заспокоїли, чимось, мабуть, накололи і відпустили. Поховали Олексія у суботу, 21 серпня. Його кремували», — розповідає Надія Микитина.

Після ДТП Тетяна 8 днів лежала в комі, її реанімували та зробили 4 операції.

«Донці зробили складну операцію хребета, також у неї були травми шийного відділу, а ліва рука у неї повністю складена в залізі, працює тільки на 60%, в лікті вона не згинається і не знати, чи вона в майбутньому відновиться. Також у неї має бути корекція над лівим оком, бо була задіта там кістка», — розповідає розповідає мама дівчини.



Тетяні більше тижня ставили крапельниці, аби не було больового шоку.

«Я була у лікарні, коли донька прийшла до себе. Як я побачила, що зробилось з моєю дитиною, то не впізнала її. То була не моя дитина. Вона вся була дуже спухла, на обличчі навіть не подібна на себе: одне око дивилось на мене, а інше — в другий бік», — згадує мама дівчини. «Вона ще бідна, як прийшла до себе каже: «Мамо-мамо, зроби, щоб у мене нога була, мамо! Як я буду жити без ноги, мамо? Я ж не зможу без неї жити». Я її кажу, що, донечко, ти жива і будеш жити. Один раз Бог дав тобі ногу через мене, але більше не може. Ти будеш мати ногу, але не таку, як була».



Дівчину лікували 18 днів у шпиталі, медзаклад виставив рахунок у понад 10 тис. доларів. Мати дівчини каже, що співпрацює з фірмами, які допомагають отримати компенсацію від водійки, яка скоїла ДТП. Утім, слідство у справі триває, і медики погодилась почекати до його завершення, аби отримати розрахунок за лікування.

Дівчину лікували 18 днів у шпиталі, медзаклад виставив рахунок у понад 10 тис. доларів. Мати дівчини каже, що співпрацює з фірмами, які допомагають отримати компенсацію від водійки, яка спричинила ДТП. Утім, слідство у справі триває, і медики погодилась почекати до його завершення, аби отримати розрахунок за лікування.

Зараз Тетяну перевели до приватного реабілітаційного центру, там з нею працюють і психологи, які допомагають їй не впадати у депресію. Мати дівчини каже, що один день терапії їй коштує понад 22 тисячі гривень. Окрім цього, потерпілій Тетяні хочуть вставити протез ноги, утім сума для сім’ї непідйомна — 50 тис. доларів. Мати потерпілої дівчини сама виховує чотирьох дітей і немає змоги заплатити таку кількість грошей, аби її донька знову встала на ноги.

За словами Надії Микитиної, страхова компанія, в якій була зареєстрована її донька, виплатила лише 450 доларів компенсації. Ця сума не покриє навіть одного дня у реабілятаційному центрі, де зараз перебуває Тетяна.

Тож, аби допомогти сім’ї оговтатись після страшної аварії та купити дівчині «штучну» ногу, у Польщі та в Україні розпочали збір коштів. На допомогу Тетяні небайдужі надіслали загалом 2 тисячі доларів, залишилось зібрати ще 48 тисяч доларів.

Мама дівчини каже, що її донька неодноразово допомагала своїм подругам з роботою і з житлом, які, як і Тетяна, приїхали у Польщу підзаробити на життя. Тож Надія Мікітіна сподівається, що її донці теж допоможуть з лікуванням.
«Мамо, як мені далі жити»? — українці у ДТП в Польщі відірвало ногу (ФОТО)
Категорія : Світ


Залишити Коментар