Долар стає дешевше євро дорожче – чому

серпня 19 / 2020
Долар стає дешевше євро дорожче – чому

Аналітики виділяють чотири основні причини падіння долара на світових ринках.

Перша - пандемія коронавируса, яка змусила Федрезерв США залити в економіку $ 2 трлн, ще трильйон - на підході. ФРС скуповує активи майже без пауз, баланс американського центробанку злетів з початку року з $ 4,2 до $ 7,2 трлн. Це і є те, що прийнято називати друкарським верстатом.
Це величезні гроші навіть за мірками Америки: з точки зору економіки така тактика центробанку означає прискорення інфляції, при тому, що в Європі таких високих інфляційних очікувань немає, зазначає керівник відділу аналітики Forex Club Андрій Шевчишин. Другий наслідок політики ФРС: прибутковість облігацій в доларах впритул наблизилася до нуля.
Штати і Європа дійсно по-різному вирішують виклики пандемії: якщо в США покладаються на друкування "соціального долара" (частина з антикризових $ 2 трлн пішла на соцвиплати), то в ЄС використовують верстат не так агресивно (€ 1,35 трлн до середини 2021 року ).

Друга причина - коронакрізіс. Падіння ВВП США на 33% у другому кварталі в порівнянні з першим - головна ілюстрація масштабів обвалу, з якою зіткнулася найбільша економіка світу через коронавируса. В ЄС все не так сумно - "мінус" 12% квартал до кварталу. Додаткова проблема Штатів - друга хвиля епідемії. Динаміка захворюваності в США поки перевершує аналогічні показники в Європі.

Третя причина - вибори президента США, які пройдуть цієї осені. Чи залишиться Дональд Трамп в Білому домі на ще один термін, чи продовжаться торгові війни між Штатами і Китаєм? Поки ця невизначеність тільки шкодить долара.
Четверта причина – Росія та Китай переводять розрахунки між собою на власні валюти, або в євро.
Категорія : Світ


Залишити Коментар