11 липня – день пам’яті польських жертв етнічних чисток на Волині

липня 11 / 2020
11 липня – день пам’яті польських жертв етнічних чисток на Волині

Національний день пам’яті жертв геноциду, здійсненого українськими націоналістами проти громадян ІІ Республіки Польща, був встановлений Сеймом РП 22 липня 2016 року.

У Польщі вшановують день пам’яті польських жертв етнічних чисток на Волині, здійснюваних українськими націоналістами проти громадян ІІ Республіки Польща. В суботу минає 77 років з так званої кривавої неділі, коли у приблизно 100 населених пунктах на Волині сталося масове вбивство поляків.

Національний день пам’яті жертв геноциду, здійсненого українськими націоналістами проти громадян ІІ Республіки Польща, був встановлений Сеймом РП 22 липня 2016 року. Він відзначається щороку 11 липня.

Ця дата пов’язана з річницею скоординованого нападу УПА на польських мешканців Володимирського, Горохівського, Ковельського та Луцького повітів, що стався 11-12 липня 1943 року. Нагодою для цього став факт, що люди масово збиралися в костелах.

Вбивства сталися в храмах, зокрема, у Порицьку (сучасна Павлівка) та Кисилині. Приблизно пів сотні католицьких костелів на Волині спалили і зруйнували.

За підрахунками польських істориків, українські націоналісти вбили близько 100 тис. поляків: 40-60 тис. – на Волині, 20-40 тис. – у Східній Галичині, і щонайменше 4 тис. – на теренах, що сьогодні входять до складу Польщі. Через терор УПА сотні тисяч поляків полишили свої домівки, тікаючи до Центральної Польщі. Волинська трагедія спричинила відповідь, унаслідок якої загинули близько 10-12 тис. українців, у тому числі 3-5 тис. на Волині та у Східній Галичині.

На переконання знавця польсько-української проблематики, історика проф. Ґжеґожа Мотики, «хоча антипольська акція була етнічною чисткою, то разом з цим вона відповідає визначенню геноциду». Оскільки вона мала за мету знищення, повне на Волині та часткове на інших теренах, польської етнічної групи.

PAP, dzieje.pl/А.М.

Повідомляє - Польське Радіо
Категорія : Світ


Залишити Коментар