У МОЗ попередили про загрозу спалахів гепатитів і холери через відключення води

червня 21 / 2024

Російські атаки на українську енергосистему можуть призвести до зупинки водопостачання на тривалий термін, що, своєю чергою, може сприяти передачі водним шляхом таких інфекційних хвороб, як гепатити, холера та ботулізм.

Про це попередив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко. За його словами, наразі ситуація не менш критична, ніж тоді, коли росіяни підірвали Каховську ГЕС.


Чому зростають ризики
Міністр пояснив ризики тим, що через відключення енергоживлення часто зупиняється водопостачання.

"Зупинка водопостачання на тривалий термін, а потім запуск може призводити до того, що водний шлях передачі інфекційних проб може вийти на перше місце", – сказав Ляшко.

У контексті проблем з електроенергією та водою в літній сезон українцям загрожують ті інфекційні хвороби, які пов'язані з недотриманням норм гігієни. Це і гепатити, і холера, і ботулізм, який виникає при порушенні норм зберігання та призводить до харчових отруєнь.

Яка ситуація наразі
Очільник МОЗ повідомив, що зараз центри контролю профілактики, комунальні служби працюють в інтенсивному режимі, вони роблять усі необхідні дії, аби запобігати поширенню інфекції.


Ляшко наголосив, що випадків холери не зафіксовано, але виявлені гастроентероколіти невстановленої етіології. При цьому він нагадав, що у 2023 році вже фіксували спалахи гепатиту А, який пов'язаний з водою.

Окрім цього, як наголосив Ляшко, також є зростання кількості випадків захворювання на кашлюк.

Важливо! Цей матеріал має винятково загальноінформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Публікації на сайті засновані на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Але якщо Вам потрібні встановлення діагнозу або медична консультація, обов’язково зверніться до лікаря.

Категорія : Україна


Залишити Коментар