Будівництво міні ГЕС на гірських річках: що слід знати

грудня 31 / 2021


Питання будівництва малих ГЕС на Закарпатті завжди актуальне, адже гідрографічна мережа області є однією із найбільш густих в країні. Проте навколо теми розвитку гідроенергетики завжди є дискусії серед людей, що мають пересторогу до радянського (читати: неекологічно безпечного) підходу до будівництва ГЕС, а отже виступають проти їх будівництва. Але відновлювальна енергетика активно розвивається у світі, а гідроенергетика є найекологічнішим видом альтернативної енергетики та займає перше місце у рейтингу найменшої кількості викидів вуглекислого газу.

Підходи до будівництва та експлуатації ГЕС значно модернізувались за останнє десятиліття, а міфи, що побутують навколо них – часто необґрунтовані. Розбираємось із найпоширенішими запитаннями про будівництво міні ГЕС, враховуючи міжнародні підходи до їх будівництва.

Яка територія затоплюється від роботи ГЕС?
Сучасні міжнародні стандарти будівництва гідроелектростанції не передбачають затоплення території в принципі. До прикладу, ГЕС збудовані за технологією Stream Diver німецького виробника Voith, успішно працюють у багатьох розвинених країнах світу (Швеції, Австрії, Німеччині, США). Гідроелектростанції такого типу не є дериваційними (тобто вода не відводиться із русла через спеціальні канали) та працюють таким чином, що не створюють жодних водосховищ. Незначне підвищення рівня води відбувається у межах природного русла річки. Проте прогнози щодо підтоплення території через роботу ГЕС виключені.

Яка висота греблі вважається безпечною?
Нерухомі залізобетонні греблі з висотою у кілька десяток метрів лишились у минулому. По-перше, сьогодні модернізовані греблі будують висотою до 3 метрів. По-друге, сучасні греблі не є непорушною конструкцією, що можуть утворювати перешкоду для проходження води. Підпірна стіна ГЕС за німецькою технологією StreamDiver має вбудовані автоматичні клапани, що під час зміни рівня води одразу ж опускаються та дозволяють воді безперешкодно проходити.

Як ГЕС впливає на проходження паводку?
Історично склалось так, що паводки у Закарпатській області чи не щороку наносять велике лихе місцевому населенню. Проте гідроелектростанції сучасного типу не є причиною виходу річки з берегів, адже споруда ГЕС не заважає проходженню паводку. Коли компанія проєктує майбутню гідроелектростанцію, вона має розраховувати на сценарій максимального за останні 100 років паводку в обраній місцевості. Повертаємось також до особливостей споруди: завдяки автоматичним рухомим клапанам, що реагують на рівень води та опускаються, паводки без проблематично проходять. Через підпірну стінку створюється ефект “гідравлічного стрибку” (hydraulic jump), коли рівень води незначно підвищується через збільшення швидкості води, проте у межах норми.

Чи не зникає вода нижче ГЕС?
Згідно з сучасними міжнародними технологіями, гідроелектростанція не має забирати воду з річки у дериваційні канали. До прикладу, у ГЕС збудованій за технологією StreamDiver, частина води проходить через турбіни, решта – переливається через невисоку підпірну стінку. А відтак, вся вода повністю залишається у природному руслі річки.

Чи зникає вода в криницях через роботу ГЕС?
Згадаємо, що в принципі впливає на рівень води у криницях: кількість опадів, рівень води в річках поблизу та у ґрунтових водах. Будівництво гідроелектростанцій сучасного типу не впливають на рівень води у криницях, адже не змінюють рівень чи русло води у річці. Під час роботи ГЕС гідравлічний режим річки продовжує функціонувати у межах норми.

Що стається із рибою у річці від роботи ГЕС, як відбувається міграція риб?
Гідроелектростанції, збудовані за екоорієнтованим підходом, не впливають на життєдіяльність та міграцію риби у річці. Для цього дотримуються кількох важливих принципів для збереження екосистеми річки. Насамперед у гідроагрегатах розміщується решітка із дуже щільними ламелями, аби виключити можливість потрапляння риби у турбіни. Засмоктуюча сила біля решітки в сторону гідроагрегатів є незначною (робоча швидкість не перевищуватиме 1м/с). Згідно з сучасними гідротехнічними практиками Європейського Союзу, під час нересту, для безпечної міграції риби передбачена практика зведення спеціальних рибохідних споруд – тунелів, що відтворюють природний рельєф водного тіла.

Останнє, проте не менше важливе – функціонування ГЕС дають додаткові значні інвестиції громадам та регіону загалом, а також сприяють зміцненню національної енергетичної безпеки України. Гідроелектростанції, на відміну від сонце- та вітро-, не залежать від погодних умов напряму і можуть генерувати електроенергію в будь-який час. Проте слід контролювати дотримання екологічного та відповідального підходу компаній до їх будівництва, а також зважати на сучасні міжнародні стандарти до функціонування ГЕС.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар