Дитячі матраци: значення правильного вибору

травня 31 / 2024

Молодим батькам дуже добре відомо, що новонароджені багато сплять, і це дійсно так. Однак не варто думати, що малюку без різниці, де та на чому відпочивати. Одразу варто сказати, що поради бабусь про сон у перинах – це найгірше, що можна придумати. По перше, це небезпечно з позиції того, що дитина може в таких умовах задихнутись. По-друге, це негативно вплине на формування її постави та фізіологічно правильного S-подібного вигину. Є свої особливості також у виборі матраца для дітей старшого віку. Все ці нюанси ми сьогодні детально розберемо.


Базові рекомендації


Перед тим як купити дитячі матраци, що відповідають певному віку, звертайте увагу на наступні моменти:



  • відповідність розміру виробу наявному ліжку;

  • правильно підібрана жорсткість;

  • гіпоалергенність матеріалів.


Це основні моменти, якими, на жаль, іноді нехтують, але вони сприяють не лише комфорту, але й безпечності експлуатації.


Матрац від народження до 3–4 років


Цей вік можна впевнено назвати одним із найвідповідальніших. Саме в цей період формуються та вдосконалюються всі системи організму. Особливо на сон на правильній поверхні реагує опорно-руховий апарат. І цьому батьки повинні приділити максимум уваги. Основна рекомендація ортопедів – сон на доволі жорсткому матраці. М’які покриття спричиняють формування неправильного вигину в попереку, грудному відділі, крижах. Варто зауважити, що навіть у тому разі, якщо дитина загалом небагато часу проводить у ліжку, у ньому повинен бути правильно підібраний матрац. Стандартні розміри для цього віку – 60x120 см. Інколи є незначні відхилення – все залежить від того, які параметри ліжечка.


Матрац для дитини 4–7 років


Це період росту, який зазначається активним рухом дитини. Однак кісткова система ще не остаточно сформована, тому тіло ще пластичне, можливі деформації, зокрема в тому разі, якщо малюк спатиме не на правильно підібраному матраці.


Краще за все вибирати моделі помірної чи середньої жорсткості. Це може бути як пружинний, так і безпружинний матрац. Головне, щоб матеріали й характеристики відповідали віковим особливостям. Загалом у каталозі магазинів такі товари можна знайти.


Матраци для дітей старше 7 років


У цьому віці особливо важливе зміцнення опорно-рухового апарату, в організмі активно формується щільна кісткова тканина, тому спати варто на помірно жорсткій поверхні. При цьому треба особливу увагу звернути на розміри – вони повинні відповідати віку. Оптимальний запас – 20 см, але в цьому віці батьки часто купують вже дорослі ліжка довжиною 180–200 см і відповідний матрац для нього.


Огляд наповнювачів


Незалежно від віку, у матрацах використовуються практично однакові наповнювачі або ж їх комбінації. Так, можна знайти пружинні та безпружинні дитячі вироби. Перший тип підходить для дитини у віці від 3 років. Варто брати модель із незалежними пружинами, які будуть прогинатись у необхідних місцях, а там, де потрібно, – підтримуватимуть частини тіла.


Безпружинні моделі можуть містити:



  • кокосову койру – це один з основних матеріалів, адже він дає необхідну жорсткість, яка знадобиться як малюкам, так і підліткам;

  • латекс – еластичний наповнювач, який дещо пом’якшує койру, він часто використовується у виробах для дітей 3+ років;

  • пінополіуретан. Покращений поролон, який переважно застосовується в моделях бюджетного сегмента.


Інколи для дитячих матраців використовують ще й піну з ефектом пам’яті. Вона забезпечує зручність, яка також важлива для дітей. Однак звертайте увагу на те, щоб прошарок піни був не дуже великим, інакше вона може викликати певні порушення в опорно-руховому апараті.

Категорія : Україна


Залишити Коментар