Україна вступає у нову фазу війни, — WSJ

березня 07 / 2024
Україна вступає у нову фазу війни, — WSJ

Починається новий етап війни між Україною та РФ. Війська ЗСУ, призначені для виконання бойових завдань, змушені копати окопи в очікуванні масштабного наступу, до якого можуть піти окупанти вже навесні.

Україна намагається побудувати фортифікації, аналогічні тим, які рік тому звела Росія. Тоді вони дозволили їй стримати наступ українських військ. Таке ж завдання зараз постає перед Києвом.

Війська розривають землю, створюють протитанкові рови та траншеї, особливо в районах поблизу Авдіївки, The Wall Street Journal.

Війна з Росією: Україна змінює стратегію
Україна почала готувати лінію оборони у листопаді 2023 року. Ще тоді президент України казав, що слід прискорити будівництво та закликав приватні компанії та міжнародних донорів приєднатися до процесу.

Днями прем’єр-міністр України Денис Шмигаль прозвітував, що на будівництво фортифікаційних споруд було виділено майже 31 мільярд гривень, або близько 800 мільйонів доларів.


Втім західні чиновники та українські солдати кажуть, що стратегія “копай і рій” не принесла значних результатів.

“Відсутність прогресу стає проблемою для України у той час, як Росія посилює свої атаки. За останні дні вона витіснила українські сили з низки сіл на захід від Авдіївки, хоча пагорби та водоймища, розташовані трохи далі на захід, можуть стати природними фортифікаціями, якими може скористатися з метою захисту Київ”, — пише видання.

Віденський аналітик з питань оборони, який нещодавно відвідав прифронтові райони на сході Донбасу, Франц-Штефан Гаді дає тривожний прогноз:

“Відсутність ешелонованої оборони вздовж лінії фронту має спричинити певний неспокій в Україні. Ситуація може стати достатньо критичною для українських сил”.


Солдати в зоні бойових дій поблизу Авдіївки визнають, що бойові умови не залишають їм інших варіантів. Війська, призначені для виконання бойових завдань, змушені рити окопи, і часто під обстрілами. Але складність полягає в тому, що для побудови ефективних фортифікацій лише зусиль з боку “живої сили” мало, акцентує видання.

Заступник командира 3 ОШБр Максим Жорін сподівається, що лінія оборони у напрямку міста Покровськ (на заході) є достатньо укріпленою, щоб витримати наступ російських військ, який очікують у найближчі тижні.

При цьому WSJ стверджує, українські проблеми можна компенсувати недоліками, якими відома російська армія на полі бою.

Російська армія несе великі втрати
“Хоча Москва має в своєму розпорядженні більшу частку людей і ресурсів, ніж Київ, вона все ж покладається на масу погано підготовлених солдатів. Вони штурмують українські позиції, використовуючи тактику, яка, за словами українських військових, вартує Росії тисячі життів”, — нагадують журналісти.

РФ уже заплатила величезну ціну за захоплення Авдіївки За словами одного з її воєнкорів, йшлося про 16 тисяч “живих” втрат. Також, за словами офіційного представника НАТО, Москва поховала у боях за місто понад 400 танків, бойових машин піхоти та іншої важкої бронетехніки. Міністерство оборони


Великобританії цього тижня дало жорсткіший аналіз: у лютому в середньому за добу гинули або отримували поранення близько 983 солдатів РФ.

“Це найвищий показник втрат від початку широкомасштабного вторгнення Москви два роки тому”, – акцентується в матеріалі.

Юлія Скорик, Експрес
Категорія : Україна


Залишити Коментар