Напередодні річниці вторгнення: Києво-Печерська лавра відмовляє захисникам України у доступі до печер

лютого 24 / 2024

Київ, 24 лютого 2024 року – Напередодні другої річниці повномасштабного вторгнення Росії в Україну, представники Православної церкви України (ПЦУ) звернулися до Національного заповідника “Києво-Печерська лавра” з проханням провести особливе богослужіння за упокоєння душ загиблих від російської агресії. Богослужіння планувалося провести у печерах біля православних святинь Лаври разом із вірянами, військовими та капеланами.

Заповідник, з метою проведення заходу, звернувся до чоловічого монастиря Української православної церкви (УПЦ), який фактично продовжує користуватися частиною об'єктів Нижньої лаври до набрання законної сили рішення суду.

У відповідь на запит Заповідника монастир УПЦ відмовив у доступі до печер захисникам України, капеланам та їхнім духовним наставникам від ПЦУ.

Водночас монастир повідомив Заповідник про розпочатий поточний ремонт у Ближніх печерах.

З метою забезпечення вільного доступу усіх громадян, незалежно від їхніх релігійних переконань, до святинь Києво-Печерської лаври, в межах діючого законодавства, Заповідник розпочинає процедуру повернення культурних цінностей та реліквій, розташованих у Ближніх печерах.

Це рішення свідчить про прагнення Заповідника забезпечити рівний доступ до святинь для всіх українців, незалежно від їхньої конфесійної приналежності.




Заповідник також закликає УПЦ переглянути свою позицію та дозволити проведення богослужіння за упокоєння душ загиблих від російської агресії.
Категорія : Україна


Залишити Коментар