Тисячі засуджених бажають воювати у ЗСУ. Зокрема – з довічним

лютого 16 / 2024
Тисячі засуджених бажають воювати у ЗСУ. Зокрема – з довічним
Тисячі громадян України, які мають судимість, виявили бажання служити у Збройних силах України. Серед охочих – ті, хто відбуває довічне ув’язнення за вчинення злочинів. Про це сказав міністр юстиції Денис Малюська в ефірі “Радіо Свобода“.

Також міністр повідомив, що щонайменше 50 тис. осіб через погашену судимість не перебувають на обліку у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки.


“Такі громадяни, як це не дивно, чомусь не підлягають військовому обліку. І йдеться про десятки тисяч, щонайменше 50 тисяч громадян, які якимось чином уникають мобілізації, не підпадають під радари ТЦК, через те, що вони колись там вчинили злочин. На перших етапах війни відбулося помилування більше ніж 300 засуджених, які приєдналися до лав Збройних сил”, – розповів Малюська.

Для мобілізації осіб із судимістю і тих, хто досі відбуває покарання, необхідні зміни у законодавстві, сказав міністр.

“Справа в тому, що ті, хто у в’язниці, наш механізм не передбачає, що, наприклад, ТЦК скаже: “о, ти корупціонер, виходь на волю, ми тебе забираємо”. Ні. Стосовно тих, хто перебуває у в’язниці – ми передбачаємо, просимо депутатів підтримати ініціативу, щоб це був складніший механізм. Де був би задіяний і суд, і прокурор, і ми дали оцінку, чи можна таку людину відпустити на вимогу ТЦК, щоб вона йшла воювати”, – заявив Малюська.


Особи із судимістю можуть бути залучені не лише до бойових дій, а і до іншої роботи, необхідної у ЗСУ, сказав міністр.

За словами Малюськи, це залежить від того, за якою статтею засуджена людина.

“У всякому випадку, наші воїни ж не тільки стріляють з автомата чи кулемета, вони й копають. Не хочете давати їм автомат чи кулемет, дайте їм лопату у руки, щоб копали”, – сказав міністр юстиції.
Категорія : Україна


Залишити Коментар