Боржникам надходять листи-попередження про припинення електропостачання. Що діється?

лютого 11 / 2024
Боржникам надходять листи-попередження про припинення електропостачання. Що діється?

Декому світло вже відключили. А за повторне під’єднання до електромережі доведеться додатково платити.

Річ у тім, що Кабмін скасував мораторій на стягнення боргів за житлово-комунальні послуги у час війни. Простіше кажучи — дозволив надавачам відключати від послуги тих споживачів, які мають борги.


То невже навіть за 200 гривень боргу можуть відрізати світло?


— Спочатку лист-попередження про відключення надсилається боржникам з найбільшою заборгованістю та максимальним терміном несплати, — розповідає Юлія Потієвська, менеджерка з комунікації енергопостачальної компанії ТОВ “Львівенергозбут”. — До прикладу, у січні ми подали заявки для відключення 400 споживачів. Суми боргу кожного з них становлять від 20 до 80 тисяч гривень. Нині у нас загалом понад 216 тисяч боржників. Розглядаємо кожну ситуацію щодо заборгованості окремо. Якщо, наприклад, користувач накопичив невеликий борг, то йому спершу повідомлять у телефонному режимі про потребу сплатити заборгованість, аби уникнути відключення. Якщо він не реагуватиме на це попередження, то надсилатиметься лист-попередження про відключення з подальшим поданням заявки оператору системи розподілу для того, щоб припинити електропостачання.

— Через який час після надсилання листа-попередження про відключення можуть припинити електропостачання?

— Після отримання листа споживач має 10 робочих днів для повного погашення боргу. Якщо боржник не внесе оплати у вказаний термін, то ініціюємо припинення електропостачання.

— А якщо споживач у зазначений термін сплатить борг?

— Після погашення заборгованості споживач може зателефонувати на номер, який зазначений у листі-попередженні, і повідомити енергопостачальній компанії про сплату. Після того як кошти надійдуть на рахунок компанії, споживача буде вилучено зі списку боржників.

— А як щодо договорів про реструктуризацію боргу? Хто може такий договір укласти і на яких умовах?

— Ми наголошуємо, що борг треба сплатити у повному обсязі. На це боржник має 10 робочих днів після отримання листа-попередження.

Енергопостачальна компанія не є фінансовою установою і не може кредитувати кожного боржника. Послуги з реструктуризації боргів за спожиту електроенергію масово не надаємо. Звісно, є різні ситуації. Тому радимо звертатись до центрів обслуговування клієнтів.

— Якщо споживач не сплачує боргу після отримання листа-попередження і жодним можливим способом не розв’язує проблеми, то як саме відбувається відключення?

— На адресу боржника виїжджають працівники компанії оператора системи розподілу і припиняють електропостачання, — додає Галина Петрушка, речниця ПАТ “Львівобленерго”. — Незалежно від того, чи є споживач вдома, чи ні. Якщо немає доступу до електролічильника, боржника відключать з центрів живлення, наприклад, з електроопори.


— А яка процедура повторного підключення? Споживач має сплатити всю суму заборгованості й звернутися з заявою про повторне під’єднання, подавши квитанції про сплату боргу?

● Ю. Потієвська:

— Звісно, боржник має сплатити весь борг. Наступного ж дня після відключення формується також рахунок для оплати послуг із відключення та повторного підключення. Лише погасивши заборгованість і заплативши за ці послуги, споживач може очікувати на під’єднання до електромережі.

Термін робіт з повторного підключення становить до 3-х днів у містах та до 5-ти — у сільській місцевості. Орієнтовна вартість послуг з повторного підключення, за інформацією одного із операторів системи розподілу, — до 1500 гривень.


— Як боржники реагують на листи-попередження про відключення? Чи поспішають сплачувати борги?

● Г. Петрушка:

— Попередження про відключення надсилають офіційно поштою, а також ми додатково ініціювали розсилання СМС та повідомлень у чат-боти (на ті номери, які маємо). Принаймні частина боржників, які отримували попередження, телефонували працівникам кол-центру і питали, як діяти, щоб запобігти відключенню.

Богданна Мартиник, Експрес
Категорія : Україна


Залишити Коментар