Київ пережив наймасовішу атаку дронами з початку війни

травня 28 / 2023

У ніч проти 28 травня росіяни вкотре атакували Україну іранськими ударними дронами «Shahed-136/131» з північного напрямку – Брянська область, та південного – Краснодарський край.


Як повідомили у Повітряних Силах ЗСУ, нічну атаку було спрямовано на військові об’єкти та об’єкти критичної інфраструктури в центральних регіонах країни, зокрема, в Київській області. Це була одна з найбільших атак дронів по нашій країні.

Повітряна тривога у столиці тривала понад п’ять годин. Кияни практично всю ніч не спали.

За інформацією КМВА, внаслідок падіння уламків є жертви та руйнування в різних районах Києва.

Зокрема, у Дарницькому районі уламки влучили в один із магазинів, на приміщенні вибило шибки та пошкодило двері.

У Печерському районі внаслідок потрапляння уламків збитого дрону сталося загорання даху будинку. Постраждали троє осіб.


Найбільше лиха ворожі безпілотники наробили у Голосіївському районі. Хоч прямих потраплянь у об’єкти й не було, але уламки влучили у 7-поверхову нежитлову будівлю і в результаті сталося руйнування частини стіни та виникла пожежа, через що одна людина загинула, одну – госпіталізували із травмами кінцівок. Крім того, виникло займання даху одного з ТРЦ, пожежа на території одного з будівництв, а також загоряння на території підприємства, де спалахнули склади готової продукції і сталося руйнування на площі 1 000 м. кв. Постраждала одна людина.

На усіх об’єктах одразу ж приступили до роботи відповідні екстрені служби. За словами міського голови Києва Віталія Кличка, рятувальники залучили до ліквідації наслідків обстрілів найновіші засоби і технології.

Також він повідомив, що Солом’янівському районі внаслідок падіння уламків БПЛА у семиповерхову нежитлову будівлю, сталося руйнування стіни та виникла пожежа на третьому поверсі.


«Там же біля приміщення однієї з АЗС госпіталізували жінку 35-років та загинув 41-річний чоловік», – додав Кличко.

ППО також працювала у Святошинському районі.

За словами начальника КМВА Сергія Попка, атакою дронів ворог вирішив привітати Київ із Днем міста.

«Чотирнадцята повітряна атака на столицю з початку травня. За допомогою своїх смертоносних БпЛА росіяни вирішили привітати нас із Днем Києва. Попередньо, це була найбільш масова з початку повномасштабного вторгнення атака дронами на столицю, а саме – баражуючими боєприпасами «Shahed-136/131», – зазначив він.

Також очільник міської військової адміністрації підкреслив, що напад здійснювався у кілька хвиль. Це ж підтвердили і в ОКЦСОП України.


«Ворог уже традиційно для того, щоб атакувати Україну використовував східне узбережжя Азовського моря, – наголосила начальниця об’єднаного координаційного пресцентру оборони Півдня України Наталія Гуменюк. – Але маршрути літальних апаратів пролягали дещо нетрадиційно. Росіяни намагалися максимально обійти південне ППО. Вони шукають нові тактики, щоб розосереджувати зусилля протиповітряної оборони і намагаються заплутувати сліди. Вороги роблять все для того, аби приховувати напрямок руху «Шахедів». Ми ж продовжуємо вивчати їхні нові підходи і тактики, аби працювати максимально ефективно!»

Як би там не було, а росіяни справді встановили рекорд, запустивши по Україні 54 дрони. Із них 52 наші ПП успішно збили.

Лише у столиці було знищено 50 БПЛА.

Житомир
Внаслідок атаки в ніч проти 28 травня були пошкодження і в Житомирі.

Міський голова Сергій Сухомлин повідомив, що один із дронів влучив у регіоні і додав, що постраждалих немає, за допомогою до лікарів ніхто не звертався.

Крім того, в ОВА уточнили, що росіяни нанесли удар по одному з інфраструктурних об’єктів на Житомирщині.

Черкащина
Два російських дрони збили і в Черкаській області. У ОВА повідомили, що обійшлося без жертв і руйнувань.

Миколаївщина
Над Миколаївщиною ППО збили один ударний безпілотник. Про це інформувала Миколаївська обласна військова адміністрація.

«28 травня на Миколаївщині силами та засобами протиповітряної оборони повітряного командування «Південь» знищено 1 ворожий ударний БПЛА «Shahed-131/136».

27 травня о 14:03 та 21:00 ворог завдавав артилерійські удари по акваторії Очаківської громади. Постраждалих та руйнувань немає. У м. Миколаїв, Первомайському, Вознесенському та Баштанському районах день та ніч пройшли відносно спокійно», – заявили в ОВА.

Дніпропетровщина
Вночі 28 травня росіяни з важкої артилерії двічі обстріляли Нікополь. Про це повідомив голова Криворізької МВА Олександр Вілкул.

За його словами, пошкоджень зазнали 6 приватних житлових будинків, 2 господарчі споруди, а також газопровід і ЛЕП. На щастя, обійшлося без людських жертв.

Марина АЛДОН
Категорія : Україна


Залишити Коментар