Разом зі світом: На які дати припадають православні свята, якщо відзначати їх за західним стилем

грудня 01 / 2022

Українська православна церква дозволила вірянам цьогоріч святкувати Різдво за григоріанським календарем (західним стилем).

На одному із засідань Священного Синоду Української Православної Церкв ухвалили Рішення № 19 Про можливість звершення богослужіння на честь Різдва Христового за Новоюліанським календарем 25 грудня 2022 р.

«Беручи до уваги численні запити та враховуючи дискусію, яка протягом багатьох років точиться в Церкві та в суспільстві; передбачаючи, зокрема через обставини війни, загострення у публічному просторі календарних суперечок; з метою вивчення реальної церковної потреби в здійсненні у близькому часі календарних змін, Священний Синод Української Православної Церкви (Православної Церкви України), вирішив:

Там, де для цього існують пастирські обставини та засвідчується бажання вірних, як виключення дозволити за рішенням настоятеля та громади 25 грудня 2022 р. звершити богослужіння за чином свята Різдва Христового з подальшим поданням через єпархіальні управління до Київської Митрополії письмової інформації про число учасників такого богослужіння. У разі звершення такого богослужіння його учасники в цей день звільняються від обмежень посту", — повідомили в УПЦ.

«Повний перехід на Григоріанський календар і тільки! Молодь не то що просить, а вимагає! Настав час святкувати Миколая, Різдво, Великдень і решта свят разом зі всім світом, а не з „рускім міром“!», «Ця двотижнева похибка врешті решт має бути виправлена, також вірянам буде легше держати різдвяний піст, Новий рік цьому дуже заважає», «Слава Богу! Нарешті! Дякуємо! Християни усього світу єднаються! Миру нашій Україні!» — написали віряни у коментарях до заяви ПЦУ.

Розділення християнських традицій за календарями відбулося у 1582 році, коли Папа Римський Григорій ХІІІ запровадив оновлений календар (григоріанський) — тоді одразу після 4 жовтня наступило 15. Це було потрібно, тому що старий юліанський календар не відповідав швидкості руху Землі навколо сонця — відповідно, Різдво почало зміщуватися до весни, а Великдень — до літа.

Відповідно до різниці між григоріанським та юліанським календарями, яка складає 13 днів, зимові свята у грудні за західним стилем відзначають:

6 грудня — День Святого Миколая (зараз — 19 грудня);
24 грудня — Святвечір (зараз 6 січня);
25 грудня — Різдво Христове (зараз 7 січня);
31 грудня — Новий рік (Маланки);
6 січня — Водохреща (зараз 19 січня).
Категорія : Україна


Залишити Коментар