Дефіцит бензину та дизпалива: експерт озвучив попередження

травня 03 / 2022


В Україні дефіцит бензину та дизпалива триватиме два-три місяці. Саме стільки часу потрібно нафтотрейдерам, щоб виконати всі бюрократичні вимоги та налагодити ритмічні постачання бензовозами. Таку позицію висловив гендиректор і засновник Prime Group Дмитро Льоушкін.

"Зараз в Україні стоять порожніми близько 500 бочок бензовозів, які можуть купити та привезти ресурс. Україна не випускає. Причин мільйон – у когось немає екологічного сертифіката, комусь оформлюють закордонні паспорти на загальних засадах по кілька місяців. Усю цю бюрократію подолати у найкоротші терміни неможливо. На це піде 2-3 місяці, не менше", – каже Льоушкін.


Він прогнозує, що протягом найближчих місяців в Україні буде дефіцит палива.

"Весь цей час така ситуація і буде. У кращому випадку клієнти купуватимуть паливо на заправках по 5 літрів", – застерігає учасник ринку.

Зазначимо, мережа автозаправок ОККО 24 лютого запровадила обмеження – 20 л палива в одні руки, наприкінці квітня граничний об’єм знизили до 10 л, а 1 травня – до 5 л для тих, хто не має мережевої картки Fishka.

Льоушкін вкотре розкритикував держрегулювання цін на пальне.

"Сьогодні реальна ціна на оптовому ринку – 48,5 грн/л. На заправках ціна могла б становити 50-55 грн/л. Але таку ціну не можна ставити. Тому на стелах будуть нулі. По 42 грн/л ніхто не продаватиме паливо, такої ціни немає", – констатує експерт.

За його словами, попри обіцянку Мінекономіки, що дефіцит вдасться побороти за сім днів, ніхто з уряду не проводить консультації з учасниками ринку, про спрощення бюрократичних процедур теж не йдеться.

Раніше директор енергетичних програм центру Разумкова Володимир Омельченко під час телемарафону заявив, що дефіцит нафтопродуктів буде, допоки триває війна та жорстке цінове регулювання.
Категорія : Україна


Залишити Коментар