Коронавірус повернеться. Назвали дати

червня 10 / 2021
Коронавірус повернеться. Назвали дати

Сплеск коронавірусу може початися восени.

Бо не встигнемо вакцинувати 70 відсотків населення, аби сформувався колективний імунітет, розповів Gazeta.ua імунолог Федір Лапій.

«Українці вже зараз не бачать небезпеки і будуть нехтувати правилами профілактики. Може загостритися проблема з дефіцитом шприців. Особливо, якщо плануємо вийти на 100-200 тисяч щеплень на добу.

Бо, наприклад, для Pfizer потрібні щоразу два — для розведення і забору препарату. Крім цього шприци потрібні й людям, які лікуються від інших хвороб», — заявив експерт.

Нинішнє зниження рівня захворюваності характерне для усієї Північної півкулі, сказав колишній керівник Центру громадського здоров’я Володимир Курпіта.

«Зараз літо і у людей зменшилася кількість контактів у закритих приміщеннях. Важко спрогнозувати, як хвороба себе поведе далі. Все залежатиме від того, чи будемо влітку ховатися від сонця під кондиціонерами із людьми, які ще не контактували з вірусом. І невідомо наскільки ковід зміниться. Чи штам з Індії поширюватиметься напряму або через туристів», — розповів Володимир Іванович.

У вересні-жовтні почнеться зростання захворюваності, прогнозує.

«Люди повернуться з відпусток і активно почнуть контактувати між собою, діти підуть у школи. Активність хвороби залежатиме від кількості вакцинованих людей. Для колективного імунітету треба аби з вірусом зіткнулося 60-70 відсотків українців. Першу дозу вакцини у нас отримали 1,1 мільйона осіб. Перехворіли 2,2 мільйони. А маємо понад 37 мільйонів громадян», — додав Курпіта.
Категорія : Україна


Залишити Коментар