Частина українців залишиться без пенсій через нові правила: названо вимоги

січня 25 / 2021
Частина українців залишиться без пенсій через нові правила: названо вимоги
В Україні з 2022 року на пенсію зможуть вийти тільки ті українці, які мають щонайменше 29 років стажу. Решті доведеться працювати до 63 або 65 років.

Про це йдеться в законі «Про загальнообов’язкове пенсійне страхування». Зазначена вимога до стажу ростиме щорічно на 12 місяців, поки для пенсії в 60 років не знадобиться 35 років стажу.

Як розповіла вчена Лідія Ткаченко, за оцінками Інституту демографії та соціальних досліджень, зараз жорсткість правил більшість українців на собі не відчула.

Однак рівно через два роки, коли в 60 років пенсію отримуватимуть лише ті, у кого є 30 років стажу, настане переломний момент. Уже цю норму не зможе виконати левова частка тих, хто працює. Ба більше, Міністерство соціальної політики зробило розрахунки, які показали: 2028-го приблизно половина (45%) усіх 60-річних отримувати пенсію не будуть. Їм просто не вистачить стажу.

У 2021-му для того, щоб у 60 років вийти на пенсію, потрібно щонайменше 28 років стажу. Якщо є від 18 до 28 років, то доведеться працювати до 63 років, якщо є від 15 до 18 років – 65 років.

Демографічна ситуація погіршуватиметься, кількість пенсіонерів зростатиме, а кількість тих, хто працює, – скорочуватиметься. Зараз, за оцінками податкової, приблизно 5,6 млн економічно активного населення не робить свій внесок ані в бюджет країни, ані в Пенсійний фонд. Якби всі вони показали хоча б мінімальну зарплату, розмір виплат пенсіонерів можна було збільшити, а самі працівники змогли б заробити на щомісячну виплату після досягнення 60 років.
Категорія : Україна


Залишити Коментар