В Україні швидка допомога приїжджатиме лише до вмираючих

січня 15 / 2021

В Україні почали діяти нові правила виклику та приїзду швидкої допомоги. Тепер швидка виїжджає тільки до тих пацієнтів, які перебувають на межі життя і смерті.

Визначають критичний стан диспетчери гарячої лінії 103 і якщо вони щось не так зрозуміли, то отримають догану.

Реформа швидкої допомоги стартувала два тижні тому і було створено чотири категорії звернень громадян.


Для диспетчерів швидкої допомоги тепер є чотири категорії пацієнтів, і вони змушені самі вирішувати, до кого повинен приїхати лікар, а до кого ні.

Критичний стан - у пацієнта зупинка дихання, масивна кровотеча або інша ситуація, при якій є безпосередня загроза життю людини. У таких випадках медики повинні прибути протягом 10 хвилин.

Екстрені виклики - ситуації, коли несвоєчасне надання допомоги може призвести до критичного стану, різко погіршити стан здоров'я, підозри на інфаркт або інсульт. Бригада повинна приїхати протягом 20 хвилин.

Чи не екстрене стан - пацієнт не в критичному стані, але йому необхідний терміновий огляд лікаря. Це може бути підвищення артеріального тиск, підозра на пневмонію. На такі виклики лікарі виїжджатимуть, якщо без їх допомоги обійтися не можна. Але приїжджати до пацієнтів вони будуть тоді, коли зможуть.

Непрофільний вид допомоги - людина не має потреби в огляді лікаря, немає необхідності термінової госпіталізації, але потрібна медична допомога. У таких ситуаціях диспетчери будуть радити звернутися до сімейного лікаря. Вирішувати, чи потрібен лікар і як швидко - доведеться диспетчеру.

Варто відзначити, що швидка допомога отримує близько 30-33 тисяч дзвінків в день. Близько 15 тисяч поїздок відбувається бригадами швидкої допомоги і тільки 26% пацієнтів дійсно потребують госпіталізації.
Категорія : Україна


Залишити Коментар