Карантин через пандемію COVID-19 вимусив повернутися додому 2,2 млн українських заробітчан

листопада 14 / 2020
Карантин через пандемію COVID-19 вимусив повернутися додому 2,2 млн українських заробітчан
Через коронокризу в європейських країнах, постраждало близько 59 млн працівників. Українські громадяни, які працювали в Польщі зіткнулися зі зменшенням годин роботи.
Частині заробітчан прийшлось змінити сферу праці: вони йшли у галузь цифрової економіки, харчову промисловість, в кур'єрські служби.Переважна частина українців не мала можливості оновити робочі візи у зв'язку з закриттям візових центрів, тому повернулись додому.
Вкрай не популярними на заході серед місцевих є сфери, в яких працюють наші трудові мігранти. Українці, за даними соцдосліджень, працюють переважно фізично. В будівництві, сільському господарстві, в переробній та харчовій промисловості, сфері обслуговування.
Місцеве населення не хоче йти на таку роботу, бо вважають її не престижною, низькооплачуваною. Заробітчани, у свою чергу, згодні поїхати на сезон в Польщу та заробити 600-1000 євро.
В Європейських країнах, з початком робіт в аграрному секторі, відчули залежність від заробітчан. Фінляндія організувала чартерні рейси для того, задля перевезення українських сезонних трудівників. Хоча кордони країни офіційно закриті.
В Естонії пролунала заява, про необхідність відмовитися від українських працівників. На думку Марта Хельме, міністра внутрішніх справ, країна стала занадто від них залежною. А Польща визнала потребу в трудовій силі на сезон збору врожаю.
Через затримку видачі віз, підвищився попит на трудових мігрантів. Щоб залучити людей, власники підвищують стандарти умов праці. Буває і таке: компанії, заради доставлення заробітчан з України, спільно наймають чартерні рейси.
Всупереч попиту на робочу силу, заробітна плата суттєво не змінилася. Воскобойник зауважив, що зріст зарплатні залежить від того, як розвивається економіка. Однак, на його думку, вона принаймні не зменшуватиметься.
ЯКІ ВИДИ РОБОТ БУДУТЬ ПРОПОНУВАТИ УКРАЇНЦЯМ ПІСЛЯ КАРАНТИНУ
У європейських країнах українським працівникам пропонують ті види робот, на яких місцеві не хочуть працювати. Це, як правило, фізична робота, зокрема польові роботи. Сезонна робота є в Польщі, Фінляндії, Словаччині, також в Британії, Нідерландах.
У Чехії та Німеччині пропонують вакансії далекобійників. Існують також пропозиції працевлаштування на заводи й не одне місце, а одразу сто. Останній час Китай став запрошувати на роботу науковців і вчених.
В частині країн ще діють карантинні обмеження. Зокрема в Польщі, при перетині кордону, потрібно довести, що у людини є місце для самоізоляції. Однак через гостру нестачу робітників у сільськогосподарстві, польський уряд ослабив умови обсервації працівникам полів. Заробітчанам дали дозвіл відбувати ізоляцію на місці роботи.
В Словаччині самоізоляція відбувається у спеціальних місцях, визначених державою. В цій країні люди ізолюється на 14 діб за кошти держави. А ось для поїздки в Чехію треба пред'явити довідку з негативним результатом тесту на коронавірус не пізніш, ніж за 3 дні до перетину кордону.
Категорія : Україна


Залишити Коментар