В Україні прогнозують подорожчання хліба

жовтня 03 / 2020

Зростання вартості пшениці, підвищення цін на цукор, соняшникову олію та інші інгредієнти для виробництва хліба, а також девальвація гривні (на 20%) можуть привести до подорожчання хліба. Таку думку висловив віце-президент Всеукраїнської асоціації пекарів Юрій Дученко.

За його словами, з початку року вартість пшениці зросла на 40%, з них тільки за вересень – на 25%, що неминуче призводить до зростання цін на борошно, яка становить до 50% від собівартості хліба. Крім того, тільки за останній тиждень на 30% зросли ціни на цукор, з початку року на 50% подорожчала соняшникова олія.

"При цьому ми бачимо, що експорт зерна збільшується, швидше за все, ми змушені будемо констатувати дефіцит борошна в країні і закуповувати її за кордоном – вироблену з української пшениці, але при цьому втридорога", – зазначив Дученко.
Віце-президент ВАП також додав, що не менш, ніж на 20% подорожчали упаковка, енергоносії, логістичні послуги. Через девальвацію гривні виросла вартість імпортних комплектуючих для хлібопекарського обладнання.

Безпрецедентні карантинні заходи безпеки, пов’язані з пандемією COVID-19, також призвели до додаткових витрат. Це не тільки дезінфекція або санітарний контроль, це і упаковка для всієї продукції і переобладнання ліній для її використання.

При цьому постачальники не погоджуються на відстрочки платежів і працюють переважно за передоплатою, а для виробників хліба роздрібні мережі виставляють 30-денну відстрочку оплати, зазначив Дученко.
Категорія : Україна


Залишити Коментар