Мирослава Ливч: Кожен керівник району має реалізовувати плани щодо інвестиційної наповненості бюджетів місцевих громад

вересня 23 / 2020

У «Державній стратегії регіонального розвитку на період до 2020 року», затвердженої Урядом, питання розвитку гірських територій є одним із пріоритетних. Органи центральної виконавчої влади підтримали ініціативу Польщі щодо створення нової макрорегіональній стратегії для Карпатського регіону.
Хоча Карпати розділені численними кордонами, їх треба об’єднати спільними проектами для розвитку регіонів. Під час Форумі місцевого розвитку у м.Трускавці, в якому особисто прийняла участь, вперше в Україні презентували макрорегіональну стратегію розвитку Карпат. Тут дискутували представники урядів та парламентів Польщі, України та Угорщини.
Піднімалися дві основні проблеми Карпатського регіону – погана інфраструктура та невелика кількість міжнародних переходів через кордон. Це водночас гальмує розвиток туризму у Карпатах, як основного напрямку для розвитку. Тож вирішення цих проблем – зміни до бюджету, більша частина яких стосується виділення коштів на реалізацію потужного інфраструктурного проекту «Віа Карпатія». Він допоможе швидше наростити оберти в міжнародній співпраці та прискорити євроінтеграційні процеси.
Наголошувалося, що кожен керівник району має реалізовувати плани щодо інвестиційної наповненості бюджетів місцевих громад. Для цього потрібно посилювати міжрегіональну співпрацю для підвищення ефективності регіонального розвитку кожної громади.
До прикладу, особисто підтримую постійний діалог з чеською стороною – Южноморавським, Устецьким, Пардубицьким краями і Височиною; зі словацькою стороною – Пряшівським і Кошицьким самоврядними краями, з польського боку – Підкарпатським та Мазовецьким воєводствами; з румунськими повітами – Марамуреш та Сату-Маре. З більшістю підписано меморандуми та реалізовуються спільні проекти для поглиблення співробітництва, щодо туризму, культури, освіти, навколишнього середовища, сільського господарства та економічних відносин.
Під час діалогу обговорювали ключові проблеми місцевого розвитку, перспективи координації зусиль органів місцевого самоврядування, виконавчої влади усіх рівнів задля забезпечення сталого розвитку та економічного зростання громад.
Як голова Свалявської райради, заступник голови Правління Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати-Україна», одержала спеціальну відзнаку за особистий вклад у розвиток Карпатського регіону та сприяння налагодження міжнародної співпраці. Планую на досягнутому не зупинятися, а продовжувати налагоджену міжнародну тісну співпрацю вже в облраді.







Категорія : Україна


Залишити Коментар