Самозахист: коли закон дозволяє бити поліцейського

серпня 10 / 2020
Самозахист: коли закон дозволяє бити поліцейського
Про самооборону від незаконних дій правоохоронців у нашій державі не часто згадують. Так триває ще з Радянських часів, коли про міліцію говорили або добре, або ніяк. Щоправда, останнім часом ситуація почала змінюватись і про злочини поліцейських вже не лише говорять, їх притягують до відповідальності.

В яких випадках самозахист від дій поліцейського буде визнано правомірним, а коли за це можна загриміти до в'язниці, – журналістці 24 каналу розповідає адвокат, кандидат юридичних наук Денис Головін.

Виправданий самозахист
Починаючи розбиратись в такій нелегкій темі одразу варто загадати останні випадки вогнепального поранення пасажира автівки при спробі поліцейського зупинити водія під Харковом або зґвалтування дівчини прямо у відділку поліції у Кагарлику. Тож, ситуації бувають різними і слід бути готовими до самозахисту від протиправних дій співробітників поліції.


У кримінальному законодавстві більшості країн передбачено право громадян на самооборону. Таке право є й в українців. Відповідно Конституції кожна людина має невід'ємне право на життя. Кожен має право захищати своє життя і здоров'я, життя і здоров'я інших людей від протиправних посягань.
На переконання Дениса Головіна, користуватися цим правом в нашій країні – справа клопітка, а часом і небезпечна. Самооборона в нашому чинному законодавству позначається терміном "необхідна оборона".


Що таке необхідна оборона?
Дії вчинені задля захисту охоронюваних законом прав та інтересів людини, яка захищається, заподіянням шкоди, необхідної і достатньої в даній обстановці тому, хто посягає. Тобто це ті дії, які людина здійснює при боротьбі зі злочинцем, намагаючись запобігти нападу, усунути загрозу.
Категорія : Україна


Залишити Коментар