Чим 3 серпня можна накликати бідність: народні прикмети

серпня 03 / 2020
У цей день вшановується пам’ять преподобного Онисима або Семена та Онуфрія Печерського
Чим 3 серпня можна накликати бідність: народні прикмети

У народі Семена називали Літопроводцем, оскільки він літо проводжає.

За повір’ям, літо має закінчитися по обіді. У давнину говорили: «Яке третє число серпня, такий і жовтень. А якщо цей день буде вітряним, то зима буде достатньо холодною.»

На Онуфрія наші предки ладнали засіки, готували в коморах місця для зерна. На згадку про Онуфрія Мовчазного намагалися працювати мовчки.

Взагалі з мовчанням пов’язано багато важливих обрядів. Мовчали під час здійснення приворотних обрядів, ворожіння, лікування. Робили це для того, щоб духи не проникли в людину і не завдали шкоди. Заборонялася розмовляти під час грози, щоб біси, переслідувані Господом, не проникли в людину через рот.

Мовчали під час проведення важливих сільськогосподарських робіт, щоб не наврочити роботу. Селяни не розмовляли, виїжджаючи перший раз в році в поле, а жінки завжди мовчки замішували тісто для хліба.


З цього дня починали поступово прощатися з літом. Селяни сіяли жито, збирали яблука в садах. З яблук варили компоти, ставили домашнє вино і квас. До Яблучного Спаса (19 серпня) їх не можна їсти сирими, а дозволяється тільки переробляти.

У деяких регіонах було прийнято запускати кішок в хату, щоб вони зловили всіх мишей. У водоймах вже не купалися, тому що вода була недостатньо прогріта, та й боялися, як би водяний не затягнув.

Що не можна робити 3 серпня?

3 серпня в старовину намагалися мовчати. Розмови були під забороною - намагалися не говорити жодного зайвого слова.

Також 3 серпня не можна влаштовувати сімейні розборки і сварки. Вважалося, що той, хто почне сваритися в цей день - швидко збідніє.

А ще 3 серпня не ходили в гості. Чіткої заборони на візити до близьких не було, просто люди були дуже зайняті роботами зі збору врожаю.

Сьогодні не варто брати гроші в борг. Краще подумайте над тим, де ви можете підзаробити, бо користі позичені кошти не принесуть. Вірили, що якщо сьогодні візьмеш гроші у борг, то до кінця року будеш у боргах.


Народні прикмети на 3 серпня

Гроза на Семена – осінь буде довгою

Голосно кричать сороки 3 серпня – буде дуже тепла погода взимку

Великі купи на мурашниках – чекай холодної зими

Сильні роси 3 серпня – буде поганий врожай льону
Категорія : Україна


Залишити Коментар